Lärare beredda att sänka lönen

Tre lärare i Kiruna ansöker om att få starta en friskola med plats för 30 elever på högstadiet.De är beredda att gå ner i lön och gå upp i undervisningstid i utbyte mot att kunna ha mindre klasser.- Vi tror att det ger en bättre miljö för både lärare och elever, säger Markus Stoor.

Markus Stoor och Carina Fjällborg vill starta friskola i Kiruna med mindre elevgrupper. FOTO: Hans Sternlund

Markus Stoor och Carina Fjällborg vill starta friskola i Kiruna med mindre elevgrupper. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-03-08 06:00
Carina Fjällborg och Nina Berggren, som är verksamma vid Bolagsskolan respektive Bergaskolan, är de andra två lärarna som står bakom ansökan till Skolinspektionen.
Närmare eleverna
Markus Stoor själv har precis flyttat hem till Kiruna efter studier i Uppsala och en lärartjänst vid Hedskolan i Gällivare.
De understryker att de inte är missnöjda med förhållandena med den kommunala skolan i Kiruna i dag. De tror dock att det går att komma ännu närmare eleverna och ge dem ännu mer lärartid.
Mindregrupper
- Ambitionen är att nå alla elever, något som är svårt i dag. Den tyngsta delen i läraryrket är känslan av att man kanske hade kunnat göra mer för den eller den eleven, säger Carina Fjällborg.
De vill utveckla en modell där planeringstiden kortas eller utnyttjas mer effektivt för att kunna vara mer tid i klassrummet med mindre elevgrupper. Det förutsätter att de själva har kontroll över situationen.
- Det kanske hade gått att göra en överenskommelse med ens närmaste chef om att få jobba på ett nytt sätt, men det ger inga långsiktiga garantier, säger Markus Stoor.
Plats för 30 elever
I veckan har de gått med en enkät till föräldrar till blivande högstadieelever på Lomboloområdet Kiruna. Hittills har gensvaret varit bra, men de behöver få in fler intresseanmälningar innan de går vidare med ansökan.
De finns också fler lärare som är intresserade att vara med på längre sikt.
Till en början ska friskolan ha plats för 30 elever och för att få ett blandat urval av elever vill de lotta fram de som antas.
- Om vi antar de första som söker får vi bara barn till de mest engagerade föräldrarna. Det ska inte bli någon elitskola, säger Carina Fjällborg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om