Lärarbrist stängde skola: "Arg och frustrerad"

Föräldern Ellinor Sidér fick med en timmes varsel veta att sjuårige sonens skola skulle stänga på grund av personalbrist. ”Jag var tvungen att slänga mig i bilen för att hinna hem så att han inte skulle mötas av en låst dörr”, säger hon.

Ellinor Sidér fick med en timmes varsel veta att skolan skulle stänga tidigare.

Ellinor Sidér fick med en timmes varsel veta att skolan skulle stänga tidigare.

Foto: Montage

Kiruna2023-01-11 11:00

På tisdagen började vårterminen för de 124 eleverna på Jukkasjärvi skola men det kom att bli en kort skoldag. Rektor Per-Åke Hultstedt lade på måndagseftermiddagen ut ett meddelande på Vklass (intranät) om att skolan skulle stänga redan klockan 12 på grund av personalbrist. Den informationen var dock inget som nådde alla föräldrar.

undefined
Ellinor Sidér fick med en timmes varsel veta att skolan skulle stänga tidigare.

– Jag blir både arg och frustrerad. Man får ständigt vara beredd att ta hem barnen på grund av personalbrist i både skola och förskola. Det blir omöjligt att ha ett jobb när man bor här. Jag är inte säker på att alla föräldrar nåddes av informationen, själv fick jag ju veta det av en slump när en förälder ringde mig en timme innan skolan skulle stänga. Jag var då 45 minuter bort, och blev tvungen att snabbt avsluta för att åka hem. Vi bor så pass nära skolan så sonen går hem själv när fritids är slut och då är alltid någon hemma. Men när jag fick veta det så sent hade han kunnat mötas av en låst dörr, säger Ellinor Sidér.

Klockan var strax innan tolv då Ellinor Sidér var framme vid skolan.

– När jag kommer till byn står skolbussen utanför skolan och barn kliver på. Jag undrar hur skolan säkerställt att de inte skickar hem barn om inte någon förälder finns hemma som kan ta emot. För det mesta brukar man få en notis från Vklass att det finns ett nytt meddelande att läsa, men den här gången fick jag inget sådant. Jag skulle inte ha vetat detta om inte en annan förälder berättat det för mig. Jag ringde rektorn och fick rådet att ringa fritids för att säkerställa att de inte skickat hem vår son, men där var det ingen som svarade. Det här är inte någon kritik mot personalen, de gör allt de kan men systemet är under all kritik. Dessutom har man ett system där man inte kan vara säker på att information med kort varsel verkligen når fram. Det är upprörande. Även om man får informationen så sätts man i en svår sits med sitt jobb för alla kan inte åka hem med så kort varsel. Jag har pratat med fler föräldrar som inte sett meddelandet.

Ellinor Sidér anser att det blir en osäkerhet som förälder när man inte känner att man kan lita på att man får information i god tid så man kan planera sin arbetsdag.

– Man har alltid en inställelsetid. Man får räkna med minst en halvtimmes körtid från stan kanske ännu längre. Det finns föräldrar som är egenföretagare som tvingas avboka kunder med kort varsel.

undefined
Tillförordnad rektor Per-Åke Hultstedt tog beslutet att korta av skoldagarna denna vecka i Jukkasjärvi skola för att klara av den stora sjukfrånvaron bland lärarna. "Det var inget lätt beslut att ta, men nödvändigt", säger han.

Rektor Per-Åke Hultstedt säger att han på grund av den stora frånvaron bland lärarna tvingades ta beslutet att korta ner skoldagen för eleverna, ett beslut som gäller för resten av veckan.

– I och med att det var så kort varsel gick vi ut via Vklass vilket är det snabbaste sättet att nå ut till alla föräldrar samtidigt. Där förväntas alla föräldrar gå in och läsa aktuell information. För att kunna säkerställa utbildningen i skolan var vi tvungna att korta skoldagens längd för att kunna planera så att eleverna får en bra utbildning.

Hultstedt säger att de med så kort varsel hade svårt att säkert veta att alla föräldrar nåddes av informationen.

– Vi har svårt att hinna säkerställa det utan får förlita oss på att föräldrarna tar del av den information som läggs upp. Det är inte så att vi lättvindigt tar sådana här beslut, men det handlar om att det behöver bli så bra som möjligt utifrån rådande förutsättningar.

SKOLINSPEKTIONEN GRANSKAR

I urvalet i granskningen ingår 30 skolenheter som har en låg lärarbehörighet. Syftet är att granska huvudmäns och rektorers arbete för att se till att elever får undervisning av legitimerade och behöriga lärare. Granskningen omfattar både huvudmannens övergripande arbete och rektorns arbete. En skola per huvudman väljs ut i syfte att dels fördjupa bilden av huvudmannens arbete, dels för att granska rektorns arbete i frågan.

Källa: Skolinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!