"Länsstyrelsens beslut strider både mot bokstav och mening"

Kiruna kommun anser att länsstyrelsen inte har lagligt stöd att byggnadsminnesmärka detaljer i Kiruna stadshus.I andra hand anser man att beslutet är oskäligt eftersom det tvingar kommunen att bygga upp ett stadshus.- Beslutet strider både mot lagens bokstav och andemening, säger kommunjuristen Ann-Catrin Fredriksson.

KIRUNA2012-05-15 06:00

Striden om Kiruna stadshus går alltså vidare.

Länsstyrelsen beslutade nyligen att inte häva byggnadsminnet, utan ställde som villkor för rivningen att visst material och vissa inventarier ska återanvändas i det nya stadshuset.

"Beslutet borde upphävas"
I sin överklagan av beslutet anser kommunen att länsstyrelsen i praktiken minnesmärker byggnadsdetaljer.

Och något sådant skulle det inte finnas lagligt stöd för i Lagen om kulturminnen.

- Lagen tar alltid sikte på byggnader i sin helhet, inte byggnadsdetaljer. Beslutet borde alltså upphävas bara på den grunden, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Stadshuset kommer oundvikligen inom ett antal år påverkas av gruvbrytningen. Inte ens om brytningen skulle stoppas nu kommer deformationerna ändå förstöra huset.

Frågetecken
När länsstyrelsen villkorar en rivning med att material ska återanvändas i ett nytt hus ser kommunen det som att länsstyrelsen ålägger kommunen att bygga ett nytt hus.

- Konsekvensen blir alltså ett större åläggande än vad som var tänkt från början. I lagen står det att ägaren inte får åläggas större skyldigheter än vad som är skäligt, säger Ann-Catrin Fredriksson.

Det finns också frågetecken kring det praktiska genomförandet.

Eftersom det är bärande detaljer som trappor och innertak som ska tas med blir takhöjd och innermått förutbestämda i det nya stadshuset.

Arkitekttävling
- Dessutom ska återanvändningen ske under straffrättsligt ansvar. Vad händer om grejerna inte håller, frågar sig Ann-Catrin Fredriksson.

Samtidigt som frågan om lagligheten ska prövas har kommunledningen bestämt sig för att utlysa en arkitekttävling för det nya stadshuset.

Men man måste vänta med att bestämma villkoren för tävlingen.

- Vi måste komma i gång eftersom ett nytt stadshus ska stå klart den 1 oktober 2016. Sedan får vi hoppas att vi inte blir tvingade att bygga ett exakt likadant, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om