Långledigheten över - nu är gruvarbetarna tillbaka

På måndagen tog åtta veckors sommarledighet slut för många gruvarbetare i Malmfälten.Nu ska gruvor och verk komma upp i nära på full produktion inom två veckors tid.Och förra veckans krisbesked tycks inte ha väckt någon större bestörtning.

Underjordsarbetarna Torsten Stålnacke och Ola Vennberg har just avslutat sina första skift efter en rekordlång semester. Det blir en rivstart. Inom två veckor ska gruvor och verk ha kommit upp i nära på full produktion. FOTO: HANS STERNLUND

Underjordsarbetarna Torsten Stålnacke och Ola Vennberg har just avslutat sina första skift efter en rekordlång semester. Det blir en rivstart. Inom två veckor ska gruvor och verk ha kommit upp i nära på full produktion. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-08-18 06:00
Ola Vennberg och kollegan Torsten Stålnacke arbetar båda med underhåll på spårnivån 1 040 meter under jord.
De har just avslutat sina första skift efter en rekordlång semester som de knappast kommer att få uppleva igen. Båda har de använt ledigheten till diverse renoveringsjobb i hemgårdarna i Juoksengi respektive Pirttivuopio.
Övertalighet
- Det finns alltid nya projekt att ta tag i. Tur att det har varit en så fin sommar, säger Torsten Stålnacke.
De gemensamma fritidsintressena har präglat snacket på fikarasterna den första dagen. Desto mindre prat har det varit om LKAB:s dystra halvårsbokslut som kom i fredags.
Bland annat gavs beskeden att förhandlingarna om den beräknade övertalighet på 300 personer inleds i september.
- Jag har följt nyhetsrapporteringen, men det var knappast något som kom oväntat. En del visste vi ju om sedan tidigare, säger Ola Vennberg.
- Det pratades mest om övertaligheten före semestrarna. Man kan bara hoppas att de kan lösa det med naturliga avgångar, säger Torsten Stålnacke.
Läget är trots allt betydligt ljusare än i våras. Tanken var att hela gruvan skulle stå stilla i åtta veckor, men i juni började orderböckerna fyllas och det blev tvära kast för många som hade planerat sina semestrar.
Få vikarier
Enligt informationsdirektören Lotta Fogde löstes situationen till största del med frivillighet och man behövde ta in en väldigt liten andel vikarier.
Produktionen i gruvan har puttrat hela sommaren. Man har skjutit salvor i färdigborrade hål, lastat och även haft i gång uppfordringen och sovringen. I går startades även tillredningen och produktionsborrningen igen.
- Det har varit en del jobb med att ta ned maskiner i gruvan och starta maskiner som har stått stilla, men det stora uppstartsjobbet sker i verken, säger gruvchefen Anders Lindholm.
Utmaningen
Inom två veckor ska det ryka från alla sex förädlingsverken, även från MK 3 i Malmberget och pelletsverket i Svappavaara som enligt den ursprungliga planen skulle ha stått still till halvårsskiftet 2010.
Där ligger den stora utmaningen. Någon liknande övning har aldrig tidigare genomförts vid LKAB.
- Men hela våren när verken var stängda i omgångar var ett test i flexibilitet. Det gick förvånansvärt smidigt att flytta runt personal mellan olika verk och mellan olika orter. Det bådar gott inför uppstarten, säger Lotta Fogde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om