Lång resa för att ta körkort för moped

Numera måste man ha körkort för att köra moped klass 1. Men ungdomarna i Kiruna måste åka till Gällivare för att få sin utbildning och det upprör många föräldrar.

Föräldern Patrik Sahlén tycker att det är svagt att det inte finns en mopedutbildning i Kiruna. Stefan Savonen till höger i bild.

Föräldern Patrik Sahlén tycker att det är svagt att det inte finns en mopedutbildning i Kiruna. Stefan Savonen till höger i bild.

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-05-07 11:26
Den 1 oktober 2009 infördes nya regler när det gäller tillstånd att köra moped. Numera måste den minst 15-åriga föraren ha ett körkort för moped klass 1 och utbildningen måste genomföras på körskola. Det går inte heller att övningsköra med till exempel sina föräldrar
Men i Kiruna finns det ingen som kan erbjuda utbildning till AM-körkort.
Närmaste utbildning finns hos Medborgarskolan i Gällivare. Fast sedan en tid tillbaka erbjuder den även utbildning för ungdomar från Kiruna.
Några lektioner har redan ägt rum i Gällivare, men i går kom läraren till Kiruna för att ge de 15 eleverna lektioner och därefter ha ett föräldramöte.
Otryggt
Christina Zakrisson är verksamhetsansvarig i Medborgarskolan i Gällivare.
- Folk i Kiruna ringer oss och frågar om vi kan hjälpa till, de har hittat oss på Transportstyrelsens hemsida. Hade vi vetat att så många skulle kontakta oss hade vi haft ett annat upplägg och startat utbildningen redan i september 2009 som vi har gjort i Gällivare. Då hade vi kunnat ha utbildningen på kvällstid, säger hon.
Missar skoltid
Föräldern Patrik Sahlén tycker att det är svagt att det inte finns någon som kan ge utbildning till AM-körkort i Kiruna.
- Det är trots allt många ungdomar i Kiruna som behöver ta kortet. Risken är nu att många kör utan, säger han.
Dessutom måste 15-åringarna skickas till Gällivare
- Det känns lite otryggt att skicka iväg barn, de är ju inte så gamla, säger Patrik Sahlén.
Dessutom missar eleverna en del skoltid när de måste åka till Gällivare.
Föräldern Stefan Savonen tycker att det är dumt att införa en lag när det inte finns någon utbildning att ge i Kiruna.
- Generellt är det bra med fö-rarbevis. Känns tryggare då, men då måste det finnas utbildningar tillgängliga, säger han och påpekar att ungdomar från en del byar i kommunen får ännu längre sträcka till Gällivare.
Ta för mycket tid
Företaget Nordisk reklam och fritid har tidigare år erbjudit utbildning till moped. Men Bertil Aldenlöv i Kiruna insåg att den nya utbildningen skulle ta för mycket av hans tid, på grund av mer praktisk övning i trafik, och därför erbjuder han enbart utbildning till moped klass 2. Men där har intresset varit svagt.
Malmfältens trafikskola hinner inte heller med mopedutbildningarna, utan måste prioritera bilkörkorten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om