Landstinget kritiseras för bristande rutiner

Socialstyrelsen kritiserar landstinget för bristande rutiner i samband med skoterolyckan i Parkalombolo påsken 2007 då en 18-årig kvinna omkom. Ingen helikopter kunde komma till olycksplatsen på grund av att pilotens flygtimmar var slut.- Vår flicka fick inte den chans som alla är värda att få, säger pappan Stefan Edeblom.

Foto:

KIRUNA2008-09-24 06:00
Landstinget får hård kritik på en rad punkter. Socialstyrelsen konstaterar utifrån sin granskning att verksamheten inte uppfyllt de krav som ställs i hälso- och sjukvårdslagen. Socialstyrelsen anser först och främst att det ur medicinsk synpunkt är otillfredsställande att helikoptern inte kunde rycka ut på grund av brist på flygtid för piloten. I stället anlände den första ambulansen till olycksplatsen efter cirka en timme. Socialstyrelsen kräver att landstinget ser till att minimera riskerna att det uppstår en liknande situation igen.
"Det enda möjliga sättet att snabbt nå ut till den aktuella olycksplatsen med adekvat kompetens var att utnyttja ambulanshelikoptern stationerad vid Gällivare sjukhus", står det i Socialstyrelsens bedömning.
Pappan Stefan Edeblom säger att beslutet gör varken till eller från, dottern kommer ju inte tillbaka i alla fall.
Två skotrar kolliderade
- Jag hoppas att det som skett inte händer någon annan. Det känns som att vår flicka offrades för att det skulle ske förbättringar, säger han.
Det var under påskhelgen 2007 som två skotrar kolliderade i Parkalombolo. 18-åriga Emilia Vitblom, som var passagerare på ena skotern, fick svåra skallskador vid kollisionen. Personer på platsen påbörjade akut omhändertagande och SOS larmades för helikoptertransport, vilket alltså inte gick att ordna. Ambulanspersonal övertog sedan hjärt- och lungräddning och kort senare var ännu en ambulans på plats.
Inför transporten placerade personal från ambulans 2 ett munstycke, combitub, för att hålla kvinnans luftvägar fria. Socialstyrelsen gör bedömningen att det var ett korrekt omhändertagande. Men allt gick inte rätt till. Tuben fixerades inte efter att den satts på plats, vilket gjorde att den senare hamnade i fel läge.
"Det är dock mycket svårt att på olycksplats med enbart tape fixera en tub adekvat på grund av väta, kyla, blödning etc. Det bör dock utarbetas rutiner för fixering av olika luftvägshjälpmedel under fältmässiga förhållanden om man i ambulanssjukvården i Norrbotten fortsättningsvis skall använda sådana." står det i bedömningen.
Omfattande skallskador
Verksamheten kritiseras också för att personal i ambulans 1 inte var tränade att använda combitub. Ambulans 1 påbörjade transporten mot Kiruna med patienten, men fick sedan order om att åka till Gällivare sjukhus i stället. Socialstyrelsen bedömer att ambulanspersonalen fattade en rad medicinskt korrekta beslut. Det gäller bland annat beslutet att kontakta ansvariga läkare vid båda sjukhusen för att se till att patienten fick bästa möjliga vård. Narkosläkare mötte ambulansen cirka tre mil norr om Gällivare. Trots det gick inte kvinnans liv att rädda på grund av omfattande skallskador.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om