Landstinget: "Ingen hundraprocentig garanti"

Grundtanken från politiskt håll är att båda föräldrarna ska kunna vara tillsammans med barnet hela det första dygnet på BB.

Glenn Berggård (V). Landstingsstyrelsens vice ordförande besöker BB i Gällivare.

Glenn Berggård (V). Landstingsstyrelsens vice ordförande besöker BB i Gällivare.

Foto: Pressbild Erik Holmstedt

Kiruna2015-09-09 16:12

NSD har tidigare berättat om platsbristen på Gällivare BB och att enbart mammorna får plats över natten i vissa fall och då behöver dela rum. Ett problem som även är stort i Sunderbyn. En partner får sova över i mån av plats eller hänvisas till patienthotellet där det inte heller garanteras sängpplatser. I värsta fall måste en nybliven förälder pendla hem upp till 15 mil enkel väg nattetid.

Glenn Berggård (V), landstingsstyrelsens vice ordförande, säger att den statistik han har tagit del av rör våren och att det enligt hans vetskap varit fullt vid ett tillfälle i Gällivare.

– Då fick de sängplatser från kvinnokliniken som ligger i anslutning till BB. Problemet med fullbeläggning är betydligt större i Sunderbyn dit det också är tolv mils pendling för föräldrar från exempelvis Haparanda.

Grundtanken är att båda föräldrarna ska kunna vara tillsammans med det nyfödda barnet första dygnet, säger Berggård.

– Nu stannar man ju inte lika länge som tidigare utan åker hem efter en dag. Men vi kommer inte att kunna ha en hundraprocentig garanti. Är det fullt kan man behöva dela rum med en annan.

16 oktober ska Berggård besöka BB i Gällivare för att ta del av verksamheten och kapacitetsproblemen.

– Vi måste se vad som inte fungerar och vilka lösningar som finns. Det kanske inte behövs fler vårdplatser på sjukhus utan att BB behöver kompletteras med fler sängplatser på patienthotellet eller i boende närheten om inte barnet eller modern är i behov av vård. Patienthotellen i Sunderbyn och Gällivare avlastar vården, däribland BB redan nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om