Låga förhoppningar om miljonskadestånd

Folket hus-föreningen i Kiruna har inga stora förhoppningar om att få tillbaka de miljoner som man anser försvann i härvan kring förre föreståndaren Sören Häggroth.- Men det blir skönt att få lägga allt bakom oss och satsa framåt, säger ordförande Sten Karppinen.

Sten Karppinen, ordförande  i Folkets hus-föreningen i Kiruna, vill lägga processen kring förre föreståndaren Sören Häggroth till handlingarna och gå vidare.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Sten Karppinen, ordförande i Folkets hus-föreningen i Kiruna, vill lägga processen kring förre föreståndaren Sören Häggroth till handlingarna och gå vidare.<_Bildtext Fotobyline>FOTO: HANS STERNLUND</_Bildtext Fotobyline>

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-03-09 06:00

Det har gått en dryg vecka sedan hovrätts-
domen mot Sören Häggroth föll och en fyra år lång process kan ha tagit slut.

Enligt domen ska Häggroth avtjäna ett fängelsestraff på 1,5 år och betala ett skadestånd på 2,3 miljoner kronor till Folkets hus-föreningen där han arbetade fram till dess att härvan började nystas upp i mars 2007.

Falska fakturor
Enligt domen ska han ha fått samma belopp utbetalat till sig själv genom att ställa ut sammanlagt 63 falska fakturor.

Folkets hus har fått ut en dryg miljon kronor via en försäkring och resterande del kanske aldrig kommer.

- Det blir kronofogden som får bevaka om han har någon betalningsförmåga, men jag tror inte att kommer att få något, säger Sten Karppinen.

Folket hus har tidigare fått betala tillbaka ett betydande belopp till länsstyrelsen för ett bidrag som ska ha betalats ut på felaktiga grunder.

Investeringar
Nu väntar också investeringar för föreningen i bland annat en ny digital bioutrustning med 3D-teknik.

Enligt Sten Karppinen är det trots allt
det nämnda ingen fara för föreningens ekonomi.

- Vi har närmare tre miljoner kronor i eget kapital och inga skulder trots att vi redan har klarat av en del tunga investeringar.

Framför allt anser han att det är skönt att lägga processen har gått i mål - om den nu har gjort det.

Kan överklaga
Sören Häggroth och hans advokat Leif Gustafsson har fortfarande tid att överklaga domen som vinner laga kraft först den 28 mars.

- Det finns saker i domen som jag anser är väldigt fel och det finns frågor kring hela utredningen, säger han.

Sören Häggroth säger att det finns fler vägar att gå vidare på än att begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

- Kanske skulle Justitiekanslern kunna pröva om processen har gått rätt till. Samtidigt hade jag velat få ett slut på allt efter fyra år som har tärt på mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om