Laestadius i valet och kvalet inför framtiden

Snart kommer uppföljaren till succéboken Sms från Soppero av förre NSD-journalisten Ann-Helén Laestadius.Samtidigt funderar hon på att göra en heltidssatsning på författarskapet.- Det kanske är rätt läge att göra det nu, säger hon.

Foto:

KIRUNA2009-04-18 06:00
Boken om 13-åriga Agnes som söker sitt samiska ursprung och blir intresserad av en kille i Soppero har tryckts i 5 000 exemplar. Ann-Helén Laestadius lär få en ännu större läsekrets när pocketversionen kommer ut i maj.
Del två är snart färdigskriven och och del tre har så smått börjat växa fram i huvudet.
- Många som jag har pratat med under mina föreläsningar har velat veta vad som händer direkt efter det att den första boken slutar och Agnes kommer upp till Soppero på sommaren, säger hon.
Hon vill inte avslöja mer om handlingen än att läsarna kommer att få följa med Agnes på Kirunafestivalen och fotbollsturnering i Soppero.
Agnes bor till vardags i Solna och det gör Ann-Helén Laestadius också. Det är tio år sedan som hon lämnade NSD och Kiruna för att jobba som journalist i Stockholm.
Mer tid åt eget skrivande
I dag är hon kriminalreporter på gratistidningen Stockholm city, men hon är i valet och kvalet om hur hon ska göra nu.
Hon vill gärna ägna mer tid till hennes eget skrivande och på kringeffekterna av författarskapet. Dit hör bland annat att föreläsa i olika sammanhang.
Det har varit allt från bokmässor, bibliotek och skolor till samiska kulturfestivaler. Hon har ett antal olika versioner beroende på publikens ålder och förkunskaper.
I skolorna i Stockholmstrakten handlar det mest om att berätta om samer och den samiska kulturen. I andra sammanhang handlar det om hennes egen identitet som same och om vad språket betyder för den samiska kulturen.
- Jag har ofta varit ganska utlämnande och berättat mycket om min egen familj, om morfar som blev av med sina renar och att jag inte fick lära mig samiska. De flesta har uppfattat det som positivt. Jag tror att man behöver vara personlig för att folk ska bli berörda, säger hon.
Syns i rutan
För att bli anlitad som föreläsare gäller det att synas. Just nu syns Ann-Helén Laestadius i Kunskapskanalen där hon är programledare
i en serie i tio delar om ursprungsbefolkningar världen över. Del fyra av "Bilden av vilden" sänds på lördag kväll och serien kommer så småningom att gå i SVT.
Hon blev upptäckt av producenter på kanalen när hon var med som gäst i två tv-produktioner i Utbildningsradion.
Nostalgiskt besök
- De sökte en journalist och tyckte tydligen att jag fungerade framför kameran. Vi skrev kontrakt för de tio avsnitten innan jag ens hade gjort kameratester.
Nu har Ann-Helén Laestadius har varit hemma hos föräldrarna i Soppero i snart tre veckor för att skriva klart uppföljaren och föreläsa.
På torsdag, på Världsbokdagen, blir det besök i Tärendö och Junosuando och hon inledde hemresan med att föreläsa för sjuor på sin gamla skola Bolagsskolan i Kiruna.
- Så nostalgiskt att gå i korridorerna igen och jag hoppas att jag inspirerade någon att börja skriva, precis som jag själv blev inspirerad när jag gick på Bolags och vi fick besök av författaren Kerstin Johansson i Backe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om