Kvinnorna slår tillbaka

Frida Samuelsson och Rebecka Nyberg har fått nog av den senaste tidens våldtäkter i Kiruna. Nu startar de en självförsvarsgrupp för tjejer.

"Nu får det vara nog!" Rebecka Nyberg och Frida Samuelsson har startat en självförsvarsgrupp för tjejer i alla åldrar.FOTO: Alexander Linder

"Nu får det vara nog!" Rebecka Nyberg och Frida Samuelsson har startat en självförsvarsgrupp för tjejer i alla åldrar.FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2009-01-16 06:00
Det senaste halvåret har det skett flera våldtäkter och våldtäktsförsök utomhus i Kiruna. Den senaste våldtäkten ägde rum för snart två veckor sedan på Adolf Hedinsplan, den lilla parken utanför badhuset. Händelsen har fått många kvinnor i stan att avstå från att gå ute ensamma om kvällarna.
Frida Samuelsson, 25 år, och Rebecka Nyberg, 20 år, tycker att det är dags att slå tillbaka.
De har bestämt sig för att starta en oberoende självförsvarsgrupp främst för tjejer i alla åldrar.
- Nu har vi fått nog! Det är helt sjukt att tjejer ska behöva vara rädda att vara ute. Det har hänt så mycket på kort tid och då vill vi göra något åt det, säger Frida Samuelsson.
Boxare
Båda två har stor kunskap i självförsvar. De är aktiva i boxningsklubben, där de också är tränare för andra tjejer. Dessutom har Frida Samuelsson tidigare sysslat med thaiboxning.
- Men man behöver inte ha några förkunskaper för att gå med i självförsvarsgruppen, vem som helst kan vara med, säger Frida Samuelsson.
I veckans annonsblad i Kiruna skriver de om sitt initiativ och uppmanar tjejer att höra av sig till dem om de är intresserade av att gå med i gruppen.
Givetvis ska de lära ut en del försvarsgrepp och olika kasttekniker. Exempelvis hur man ska slå och sparka för att komma loss. Det finns fler idéer.
Visa att vi finns
- Det kan vara att i gruppen diskutera kvinnovåld, att gå runt på stan efter krogen för att visa att vi finns och ingripa om något händer. Vi har också funderat på att åka runt på skolor och prata om kvinnovåld, säger Rebecka Nyberg.
De vill komma i gång med gruppen så snart som möjligt. Intresserade har redan börjat höra av sig till dem.
Självförtroende
- Det stärker tjejer att de vet att de kan försvara sig vid en attack. Jag tror att man utstrålar ett större självförtroende då, något som kan förhindra ett överfall, säger Frida Samuelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om