Kvinnan arbetade på ett företag som jobbade mot tillverknings- och gruvindustrin i Malmfälten. Företaget, där kvinnan hade ett ekonomiskt ansvar, försattes i konkurs för en tid sedan.
Kvinnan åtalas för totalt fyra brott: bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll, skattebrott och grovt skattebrott. Åklagaren vill dessutom att tingsrätten ska meddela henne näringsförbud i tre år. Detta då hon "grovt åsidosatt sina skyldigheter i näringsverksamhet och därvid gjort sig skyldig till brottslighet", enligt stämningsansökan.
Åklagaren menar att kvinnan bland annat inte har bokfört lön och arbetsgivaravgifter för lön som utbetalats till henne, inte sparat underlag för alla transaktioner mellan henne och företaget och heller inte upprättat en årsredovisning i tid.
Totalt är det nära 800 000 kronor som borde betalats in till Skatteverket. Det grova skattebrottet rör kvinnans inkomstdeklaration. Enligt åtalet är det nästan en miljon kronor i lön hon inte redovisat och brottet bedöms som grovt just för att det rör sig om mycket pengar.
Kvinnan förnekar brott, men enligt advokat Vera Gärdemalm kommer hon sannolikt erkänna att delar av det som åklagaren påstår stämmer. Men kvinnan menar att det har blivit fel på grund av oaktsamhet.
– Åklagaren skriver att hon gjort det här med uppsåt, men den uppfattningen har inte hon. Utan hon har varit okunnig, säger Vera Gärdemalm.
För skattebrott av normalgraden är villkorlig dom och böter den vanligaste påföljden vid en fällande dom. Enligt Ekobrottsmyndigheten straffas omkring 85 procent av de som döms för grovt skattebrott med fängelse.
Rättegången hålls i Kiruna på onsdag.