– Det görs dels för att vi själva vill ha koll på hur det ser ut med grundvatten och grundvattennivåer kring Lombolosjöarna och få en ökad kännedom om det. Kopplat till saneringen av Ala Lombolo så går man ner och ser hur botten ser ut, vad som finns där, vad bottensedimentet består av, säger Per Juntti, kommunikatör LKAB.
– Det finns villkor i våra miljötillstånd att vi ska utföra kontroll av framförallt grundvattennivåer, men också bottensedimentet, det är för att uppfylla de villkoren också.
I Yli Lombolo har LKAB borrat ner grundvattenrör i marken runt omkring sjön för att kunna hålla koll på grundvattnet.
– Sedan har man också gjort hål i isen för att ta prover från botten. I Ala Lombolo går man ut på isen antingen nu i veckan eller nästa vecka, och så borrar man ner grundvattenrören så fort det blir barmark.
Sommaren 2018 höll den övre av sjöarna, Yli Lombolo, på att torrläggas. Vattnet läcker från sjön ner i gruvan och LKAB måste därför pumpa in vatten från Luossajärvi till sjön.
Idag är det osäkert hur framtiden ser ut för sjöarna.
– Det är inte spikat, det pågår arbete för att lägga en långsiktig plan för området. Det arbetet pågår för fullt. Det kommer någon form av besked framåt sommaren kanske, säger Per Juntti.
Ala Lombolo är kraftigt förorenad av framförallt kvicksilver. Under sommaren 2019 gjorde Sveriges Geologiska undersökning, SGU, ett test att sanera en del av Ala Lombolo genom att suga upp sediment från sjöbotten i så kallade geotuber. Men pilotprojektet fungerade inte som det var tänkt.
– Då fortsätter vi i projektet att göra åtgärdsförberedande utredningar och fortsätter leta fram en metod som ska funka. Och vi gick tillbaka till vanlig konventionell muddring och sedan tillbaka till avvattningen med geotuberna. Men det har varit problematik med ammunitionsresterna som skulle försvåra för en konventionell muddringsmetod, säger Lijana Gottby, SGU.
Finns det någon tidsgräns för när sjön måste vara sanerad?
– Nej, det finns inte. Det finns risker, så man vill jobba så fort som möjligt med att sanera. Men det kräver bra val för att göra en bra sanering så att inte föroreningar sprids under saneringen och vad gör man med sedimentet som muddrar upp, sådana åtgärdsförberedande utredningar återstår innan man kan göra en fullskalig sanering.