Kurs för sökekipage
Kiruna kommun saknar godkända ekipage för eftersök på björn. Därför startar en kurs i Kiruna nu under hösten.- Det känns helt naturligt att det ska finnas några ekipage även i den här delen av Norrbotten, säger Karl-Erik Brösth, kursledare.
Karl-Erik Brösth är kursledare när Kiruna ska få sina första godkända ekipage för eftersök på björn.Foto: Maria Unga
Foto: Maria Unga
- Vi behövde en meriterad hund och förare. Till slut fick vi tag på två killar från Luleå som kunde komma, säger Karl-Erik Brösth.
Då hade det gått ett dygn sedan jägaren blev dödad av björnen.
Helst två hundar
Ungefär ett år efter händelsen höll Karl-Erik Brösth i sin första kurs på eftersök av björn.
- Händelsen i Jokkmokk var en väckarklocka. Det var ungefär då björnboomen kom. Både olyckor och avskjutning av björn ökade på grund av fler björnar, säger han.
Det som skiljer eftersök på björn från eftersök på andra djur är just att det är mycket farligare.
- En del björnar springer så långt de kan när de blivit skadade. De som har svårare skador går ofta i metkrok, det vill säga att det de går tillbaka dit där de kom ifrån och ligger och avvaktar sitt eget spår om de känner sig förföljda. Då kan det komma en snabb attack från sidan, säger Karl-Erik Brösth.
Vid en sådan situation är det viktigt med två hundar, en lös hund och en spårhund.
- Den lösa hunden är en livförsäkring. Den söker av framför hela tiden och varnar, säger Brösth.
Särskilt tränad hund
Enligt Jägareförbundet i Norrbotten finns i dag inte en enda utbildad person eller hund i eftersök på björn i hela Kiruna kommun. När en björn blir påkörd av tåget eller skadskjuten kan närmaste utbildade ekipage finnas i Jokkmokk eller Luleå.
- I jaktförordningen står det att jaktledaren i ett jaktlag ska se till att det finns en hund som är särskilt tränad som kan vara på plats inom högst två timmar efter en påskjutning. Länsstyrelsen har utvidgat det till fyra timmar, säger Karl-Erik Brösth.
"Många långa resor"
Det första jaktlaget som han utbildade blev flitigt anlitat redan från början och fick åka på många uppdrag runt omkring i Norrbotten. Bland annat till Abisko där en björn blivit påkörd av tåget och sedan sprungit sin väg.
- Det blev många, långa resor vilket gjorde att det blev en tidsfördröjning från det att björnen blev skadad tills den var död. Och det är inte alldeles ofarligt att ha en skadad björn i skogen, säger Brösth.
Studiecirkeln i Kiruna anordnas i Studiefrämjandets regi och startar i slutet av september.
➤ 1991: Erik Poromaa och hans bror ger sig i Saittarova ut på eftersök efter en skadskjuten björn. Björnen hittas och fälls, men när jägarna närmar sig den reser den sig och anfaller. Björnen hugger Erik Poromaa i handen men dramat slutar lyckligt. Erik Poromaas hund får björnen att släppa sitt grepp och brodern kan fälla björnen med ett sista skott.
➤ 2008: En jägare i Masugnsbyn ger sig ut och söker en skad-
skjuten björn i mörkret på kvällen. Björnen attackerar mannen som klarar sig med lättare skador tack vare sin hund som skrämmer iväg den.
➤ 2008: En jägare i Masugnsbyn ger sig ut och söker en skad-
skjuten björn i mörkret på kvällen. Björnen attackerar mannen som klarar sig med lättare skador tack vare sin hund som skrämmer iväg den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!