SJ-husen får bära Kirunas kulturhistoria vidare

Snart ska de kulturmärkta SJ-husen rulla till sin nya adress i Lokstallsområdet i Kiruna. Husen kommer att bli en del av ett större SJ-område.

SJ-husen på Rälsgatan snart redo för flytt.

SJ-husen på Rälsgatan snart redo för flytt.

Foto: Linn Lindblom Pääjärvi

Kiruna2022-05-10 16:19

Hösten 2022 är det dags för flytt av fem kulturmärkta så kallade SJ-hus i Kiruna. Husen byggdes på 1910-talet och står i dag på Rälsgatan och Baningenjörsvägen. Det är SJ som har byggt området och husen användes från början som bostäder för deras anställda. Husen ägs i dag av LKAB Fastigheter och ska flyttas till Lokstallsområdet där det sedan tidigare finns SJ-byggnader. 

– Man vill bevara SJ-bebyggelsen eftersom att den har betytt mycket för Kiruna och hela Malmbanan, säger Mari Kuokkanen, som är projektledare på LKAB.

Själva flytten av husen är planerad till hösten 2022 och beräknas ta ungefär en vecka. Redan under nästa vecka börjar LKAB dock att stängsla in området och göra förberedande arbete. I dagsläget är Tekniska Verken AB och Vattenfall på plats för att göra drifturtagningar för el, vatten och fjärrvärme, något som måste vara klart för att husen ska kunna flyttas.

– Det är källare under de här husen, så man måste gräva lite och få dit balkar som man kan lyfta dem med. Sedan ska vi gräva bort källaren så att vi kan få dit de trailers som ska användas för att flytta husen, säger Mari Kuokkanen. 

Byggnationer pågår också borta vid Lokstallområdet, för att husen ska kunna ställas på en redan färdig källargrund. Inflyttningsklart ska det vara under hösten 2024. Då kommer de tidigare hyresgästerna ha förtur och kunna flytta tillbaka till sina gamla lägenheter. Resten av lägenheterna kommer att delas ut enligt LKAB Fastigheters kösystem. 

Henrik Blom, byggledare, säger att det känns tryggt att genomföra flytten tillsammans med de entreprenörer som tidigare varit med och flyttat kulturmärkta hus i Kiruna. 

– Vi har flyttat sju hus med den här tekniken, så vi är trygga med att den fungerar bra. Sedan dyker det upp problem efter vägen förstås, men vi har erfarenheter från tidigare flyttar som vi kan lära oss av. 

– Alla hus är unika. Man tror att de ser lika ut, men sen är de inte det. Det kan vara olika arbetslag som har byggt dem. Det ser man först efteråt, när man kommer under huset, hur det egentligen ser ut. Vi har inte fullständiga ritningar på alla hus, så det får vara lite problemlösning på plats ibland, säger Mari Kuokkanen.

I det nya SJ-området i Lokstallarna kommer husen att stå på Zettervallsvägen och Norra Stallvägen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!