Elin-Alexandra Sundström är själv utbildad konstnär. Hon gick ut konstlinjen vid Sunderby folkhögskola 2006.
- Man provar på alla konstformer. Oljemålning blev min grej. Det och att arrangera konstevenemang. Arrangerandet började med att jag kom med i en kollektivateljé i Kallax som bland annat ordnade världens minsta konst- och musikfestival.
Folkligt och stojigt
Efter Kallax följde en kollektivateljé
i gamla Fritz Olsson-huset. Elin-Alexandra och ett antal andra unga konstnärer skapade och ordnade utställningar
tills huset skulle rivas och de tvingades ut.
- Vi hade varit på konstresa till Berlin och blivit inspirerade av konstnärshuset Tacheles. Huset är ruinen efter ett gammalt köpcentrum. Det skulle rivas men intogs av några konstnärer som ordnar kulturevenemang och driver fik där. Det var ostädat och utan regler men väldigt välkomnande och härligt.
Elin-Alexandra vill ha en rak kommunikation mellan konstnär och publik - utan mellanhänder.
- Det ska vara folkligt och gärna stojigt men kvaliteten på konsten och musiken ska vara god. Jag vill aldrig göra avkall på den konstnärliga identiteten.
Hus i världsarvet
När kollektivet i Fritz Olsson-huset upplöstes ville hon fortsätta med eget skapande och arrangerande av kulturevenemang. Hon fick veta att Kaptenlöjtnantsbostället i Gammelstads
kyrkby, med anor från 1600-talet, var ledigt. Elin-Alexandra slog till och hyr sedan dess stället som ägs av Luleå kommun.
- Allt föll på plats. Här kunde jag göra allt som jag hade fantiserat om. Huset tillhör vårt kulturarv och ligger i världsarvet. Årets sommar blir den femte här.
Det kräver sin kvinna att dra folk till ställen utanför stadens kärna men Elin-Alexandra har lärt sig. Hon satsar på publikdragande kringarrangemang som marknader och loppisar.
- Det kommer mycket barnfamiljer och mycket pensionärer. Många av dem skulle aldrig ha kommit om det vore bara för konstutställningar och musikevenemang. Sedan har vi många stammisar som kommer för kulturevenemangen och folk som kommer för morotskakan i fiket.
Levande musik
Hon beskriver den familjära, välkomnande känsla som uppstår med en så blandad publik.
- Det blir folkfest. Som bäst kan det komma mellan 1 000 och 1 500 personer under en lördag.
Varje lördag bjuder på levande musik och fyra konstnärer som ställer ut. Till det kommer poesi, teater, performance och annat. Nytt från och med i år blir ett grafikrum med grafikutställningar.
- Och vi ska köra Öppen scen på vilken vem som helst ska kunna uppträda en timme innan det är dags för de bokade banden.
Från i år får Elin-Alexandra Sundström hjälp av Anton Nyström med musiken.
- Han ska arrangera det musikaliska och ta emot artisterna. Det betyder en jättestor avlastning för mig och eftersom han är ett proffs på området så blir det så bra som det kan bli. Han vet allt som är värt att veta om ljud.
Spelar i Europa
Anton Nyström är musiker, hanterar de flesta instrument och har spelat i en mängd olika band. Nu är han medlem i bland annat Hamngatan, Utbrott och Eterkropp. Det innebär spelningar runt om i Europa.
- Jag är med i bandet Eterkropp. Det var så Anton och jag träffades, säger Elin.
Egen studio
Anton har också en egen studio där han spelar in andras musik och han var tidigare arrangör för musikscenen Föreningsgatan 7 i Luleå.
Elin-Alexandra Sundström har spelat i bandet Vikta fåglar och berättar att medlemmarna ska återförenas för en spelning på årets Pride-festival i Luleå. Det ser hon fram emot.
- Jag spelar cello i Vikta fåglar. Bandet startades i Fritz Olsson-huset. Vi är ett gäng kvinnor och vi går in för att ha så lite regler som möjligt. Det ska inte kännas elitistiskt. De flesta låtar
har
vi skrivit tillsammans. En har skrivit
några rader, vikt pappret och låtit nästa ta över. Vår strävan efter frihet och vikandet gav namnet Vikta fåglar, säger hon.
Hoppas på pengar
Både Elin-Alexandra Sundström och Anton Åström är feminister och det är jämställdhet som gäller på Kulturgårdens musikscen. Minst hälften av de bokade musikerna ska vara kvinnor.
- Det är jätteviktigt för oss. Musiklivet i stort är väldigt ojämställt till männens fördel. Titta bara på festivaler som Piteå dansar och ler, Luleåkalaset och Kirunafestivalen.
Elin hoppas på projektpengar från Luleå kommun och Norrbottens läns landsting också i år.
- Båda har varit positivt inställda
till oss och det vi gör. Vi har fått pengar varje år. Luleå har ett jättebra kulturklimat. Det är enkelt att driva saker här. Vi har haft företagssponsorer också varje år.
Ideellt arbete
Att kunna betala alla som spelar är viktigt.
- Vi är kulturarbetare själva och vet hur vanligt det är att band förväntas uppträda gratis. På de stora festivalerna är det många som inte får betalt.
Arbetet med Kulturgården är ideellt för Elin. Sitt levebröd tjänar hon i det egna företaget Event Gammelstad som för övrigt fick priset "Årets nyetablering" på årets Luleå näringslivsgala. Hon arrangerar bland annat konferenser och ordnar kulturarrangemang i världsarvet. Hon är också konsult åt bolaget Visit Luleå.
- Min mamma driver ett gästhem i kyrkbyn och jag har lokal hos henne där. Jag ägnar mig åt Event Gammelstad på vintrarna. Kulturgården är mitt ideella sommarroliga, säger Elin-Alexandra Sundström.