Kultur- och fritidsnämnden slopas

En omorganisation är att vänta i Kiruna kommun. Det innebär bland annat att fritids- och kulturnämnden slopas. Något som får Centerpartiet att rasa.

Rasar. Annica Henelund (C) är orolig för att fritids- och kulturfrågorna ska nedprioriteras när de delas upp på olika nämnder och förvaltningar.

Rasar. Annica Henelund (C) är orolig för att fritids- och kulturfrågorna ska nedprioriteras när de delas upp på olika nämnder och förvaltningar.

Foto: Jonas Andersson

KIRUNA2014-10-28 19:50

Som vanligt i Kiruna är det stadsomvandlingen som står i centrum. Från att tidigare ha betraktats som ett projekt blir stadsflytten nu en del av den dagliga verksamheten och ska tillsammans med övriga utvecklingsfrågor ligga hos en helt ny institution – stadsbyggnadsförvaltningen.

Samtidigt förändras fritids- och kultursektorn, där både nämnden och förvaltningen försvinner. Kulturfrågorna förs över till barn- och utbildningsnämnden och anläggningsfrågorna ska behandlas i kommunstyrelsen.

Den nya utbildningsnämnden ska utökas något jämfört med idag och kommer att inrymma ett kulturutskott. Anläggningsfrågor som idag tillför fritids- och kulturförvaltningen ska fortsättningsvis ligga under det kommunala bolaget Tekniska Verkens ansvar.

– Vi tar inte bort några verksamheter, men de får nya huvudmän, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S).

Den nya organisationen föreslås av kommunstyrelsens arbetsutskott och förhoppningen är att den ska vara verkställd i början av 2015. Inom kort kommer ett utredningsarbete att genomföras, för att undvika att kultur- och fritidsfrågorna faller mellan stolarna.

– Det finns alltid risker och därför ska det göras en risk- och konsekvensanalys.

En som oroas och upprörs av förändringen är Annica Henelund (C), som är ledamot i dagens fritids- och kulturnämnd.

– Man splittrar den kompetens som finns i personalgruppen och i nämnden. Det som händer är att kulturfrågorna hamnar på barn- och utbildning och då är man väldigt frågande till hur hög prioritet de frågorna kommer få där, säger hon.

Att idrottsanläggningar hamnar under kommunstyrelsen och förvaltas av Tekniska Verken oroar Henelund ännu mer. Tidigare har kultur- och fritidsnämnden ordnat många fördelaktiga avtal med föreningar och entreprenörer, säger hon – och nu tror hon att det kommer bli mycket dyrare att driva anläggningarna. Dessutom tror hon att politikernas insyn kommer minska.

– Hur mycket tid finns det i kommunstyrelsen att avsätta för till exempel bygget av nytt badhus? Vi kommer tappa jättemycket insyn och inflytande från politiken. Det kommer bli mer och mer tjänstemannastyrt.

Henelund tror inte att det nya kulturutskottet står högt i kurs om barn- och utbildningsnämnden behöver spara pengar.

– Det ligger stora sparkrav. Varifrån kommer man plocka pengarna? Och hur viktiga är kulturfrågorna för ledningen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om