Kronprinsessa i kolt

Sametingets femte mandatperiod öppnades i Kiruna stadshus på tisdagen. Kronprinsessan Victoria fanns där liksom jordbruksminister Eskil Erlandsson. Något besked om när bygget av Sameparlamentet kan komma i gång gavs dock inte.

Kronprinsessan Victoria var klädd i en sydsamisk kolt. Lars-Jon Allas, ledamot i Sametinget, stod bredvid. FOTO: Hans Sternlund

Kronprinsessan Victoria var klädd i en sydsamisk kolt. Lars-Jon Allas, ledamot i Sametinget, stod bredvid. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-08-26 06:00
Det har gått 16 år sedan Sametinget såg dagens ljus. I går inleddes den nya mandatperioden med en högtidlig ceremoni i Stadshuset, där treåriga Sissel Trägårdh räckte över ett renhorn med rönnbärskvistar till kronprinsessan Victoria som anlände iklädd en sydsamisk kolt.
Grattis, kronprinsessan
Den samiska nationalsången ljöd och åtskilliga tal hölls.
När kommunalrådet Lars Törnman (KIP) äntrade talarstolen var han inte sen att gratulera kronprinsessan till förlovningen och det stundande bröllopet.
Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni fanns också på plats när nya och återvalda ledamöter, 16 män och 15 kvinnor, i Sametinget presenterades.
Inget besked ännu
Kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S) framförde i sitt tal kommunens förhoppning om att Sametingets plenum inom några år kan hållas i den nya parlamentsbyggnaden som utlovats.
- Nu är det hög tid att gå från ord till handling. Vi utgår från att regeringen snarast ger Statens fastighetsverk direktiv som möjliggör en byggstart, sade han.
Eskil Erlandsson nämnde inte det i sitt tal, men sade till NSD att den samepolitiska proposition som är under beredning presenteras i början av nästa år.
- Ett eventuellt besked kommer där, sade Eskil Erlandsson.
Presenteras i dag
Renägarförbundets ordförande, Ellen Omma, berörde också Same-parlamentet i sitt tal. Där var uppmaningen däremot riktad till kommunen.
- Kiruna kommun har ett stort ansvar att ta tillvara samiska urfolkets rättigheter. När nu staden ska flyttas måste man säkra same-
byarnas renbetesmarker för att rennäringen ska överleva. Detta bör speciellt kommas ihåg när Kiruna kommun har framfört sin önskan att få den samiska parlamentsbyggnaden hit, sade Ellen Omma.
Ingen konflikt
- Den dialogen har vi med både Gabna och Laevas, en dialog som säkert kan utvecklas. Jag upplever ingen konflikt, utan det känns tvärtom bra, sade Kenneth Stålnacke till NSD.
Det var i går inte klart vilka ledamöter som kommer att sitta i Sametingets styrelse. Det ser
i alla fall ut att bli en proportionellt vald styrelse. Vem som tar över Lars-Anders Baers roll som styrelseordförande blir klart
i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om