Tanken med SCoPEx-experimentet är att se om det går att släppa ut partiklar i luften som ska skapa en sköld mot solens strålar för att minska uppvärmningen av jorden. Idén kommer från vulkanutbrott där man sett att askmolnen har sänkt medeltemperaturen på jorden.
Samarbetet som SSC hade med Harvard universitetet gick ut på att testa tekniken. Det var alltså en ballong som skulle skjutas upp från Esrange, utan att några partiklar skulle släppas ut i luften.
– Det fanns en förvirring i början, vissa trodde att det som var planerat från Kiruna var själva experimentet. När vi då pratar om experimentet så är det som Harvard vill göra på sikt, i fas två, inte det som planerades i Kiruna. Det var att släppa ut en mindre mängd kalciumkarbonat för att studera effekten. Skulle man kunna hitta en sådan metod på sikt, att man dämpar solens strålning, som ett alternativt sätt om man inte lyckas reducera utsläppen. Det kallas för plan b har vi förstått, säger Anni Bölenius, kommunikationschef på SSC.
Testet som skulle utföras från Esrange, men som nu har ställts in, var fas ett.
– Det var att testa själva ballongen. Vi är ju rätt duktiga på att flyga ballonger så vi fick frågan, skulle vi kunna testa en sådan här teknik. Går det att flyga så här högt, går det att landa, det var rena tekniska förutsättningar. Ingenting skulle släppas ut, det gick ut på att kolla de tekniska förutsättningarna. Det fanns aldrig några diskussioner om att fas två skulle utföras från Esrange, säger Anni Bölenius.
Metoden som Harvard vill testa är omdiskuterad. Tekniken kallas för geoengineering och är förbjudet i 196 länder.
Parallellt med Harvards process har SSC initierat dialoger för att ta reda på vad vetenskapen och forskare har för åsikter om metoden.
– Vi är inte experter i det här, vi måste verkligen lyssna på de som forskar och då finns det starka röster, inte minst i Sverige, som säger att det behövs mer kunskap.
– Vi känner att det inte är rätt läge i processen, utan det måste mogna – hela frågan kring vetenskapen. Ska man få testflyga, under vilka förutsättningar i så fall, behövs ett regelverk som reglerar det här bättre. Ungefär där står vi. Vi beslutade att det inte är lämpligt, åtminstone inte nu, att genomföra det här testet.