Kritiserar skoterfärd över stock och sten

Peter Ögren i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening har reagerat starkt på en artikel om rödingsjön Kamasjaure i en känd fisketidning. Där skildras en skoterfärd över stock och sten.

Peter Ögren i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening har reagerat med bestörning över en artikel i en känd svensk fisketidning. FOTO: Alexander Linder

Peter Ögren i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening har reagerat med bestörning över en artikel i en känd svensk fisketidning. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-05-17 07:49
Peter Ögren är engagerad i Kiruna jakt- och fiskevårdsförening, där han är ordförande i fiskevårdssektionen.
Han har med bestörtning reagerat på en artikel i det senaste numret av Fiskejournalen. Där beskrivs en skotertur till fjällsjön Kamasjaure, Kamas, ett par mil norr om Torneträsk, under senvåren 2009.
"Skotern vinglar fram över sten och stock och frustar genom stora vattenpölar, tills vi når ett fjällbjörkskringvuxet mossområde. Inte en snöfläck!" skriver frilansjournalisten Per-Ola Johannesson från Västra götaland.
Kritiserar Icehotel
Då ska man komma ihåg att skoterkörning på barmark är förbjudet enligt terrängkörningslagen.
- Det blir ju enorma spår i naturen, säger Peter Ögren.
Han riktar dock inte den hårdaste kritiken mot tidningen, utan mot Icehotel Adventure som var vägvisare på resan.
- Journalisten har givetvis kontaktat Icehotel och då borde rimligen Icehotel ha koll på reglerna, säger Peter Ögren.
Av artikeln framgår det inte exakt när fisketuren gjordes, men Peter Ögren menar att det av bilderna och texten att döma är en bit in i maj.
Det skulle i så fall kunna innebära att fisket i Kamas var olovligt, då det är ett vatten med begränsad upplåtelsetid. I år gäller förbudstiden från den 3 maj och månaden ut och Ögren hävdar att det var samma tidsperiod som gällde förra året.
Bemöter kritiken
Fiskeexperten Håkan Söderqvist på Icehotel Adventure bemöter kritiken. Han menar att han visste om förbudstiden och att de befann sig på sjön inom lovlig tid.
Färden startade vid Torneträsk och han medger att det var knepigt att ta sig fram på vissa håll, inte minst längs grusvägen till Kattuvuoma. Längs leden ska sträckorna av barmark ha varit högst 40 meter åt gången. Längre upp på fjället fanns det gott om snö.
- Vi försöker så klart in i det längsta undvika att köra på barmark. På senvåren kan snösmältningen gå fort och det är olyckligt om man måste köra några meter på barmark, säger Håkan Söderqvist.
Det var andra gången Per-Ola Johannesson åkte snöskoter och han var förundrad över att den överhuvudtaget kunde ta sig fram på barmark utan att gå sönder.
"Bra att folk reagerar"
- Jag ville skapa en dramatisk effekt i texten kring det här äventyret. Men har det gett bilden av att vi nästan bara skulle ha kört på barmark, så stämmer inte det, säger han.
Martin Falklind är Fiskejournalens chefredaktör:
- Det är bra att folk reagerar och jag borde definitivt ha kollat upp vad som gäller, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om