Kritik mot struliga sjukresor

Med få ambulanser i kommunen är det viktigt att sjukresorna fungerar för mindre akuta transporter. Men när Nina Mäkitalos dotter Liv behövde vård i Gällivare strulade det med resan dit. Taxin som kom saknade barnstol och mor och dotter fick vänta ett par timmar till på akuten i Kiruna - mitt i natten.

TRÖTT. Treåriga Liv, som har den ovanliga kromosomavvikelsen Wolf Hirschhorn syndrom, var trött efter dagarna borta i Gällivare. Att leka med storasyster Saga gjorde henne på lite bättre humör.

TRÖTT. Treåriga Liv, som har den ovanliga kromosomavvikelsen Wolf Hirschhorn syndrom, var trött efter dagarna borta i Gällivare. Att leka med storasyster Saga gjorde henne på lite bättre humör.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2017-01-25 09:17

– Det känns hopplöst. Ska inte ens det här fungera? säger Nina Mäkitalo.

Häromnatten behövde hennes treåriga dotter Liv sjukhusvård. Hon har en kromosomavvikelse - Wolf Hirschhorn syndrom - och epilepsi. Mor och dotter tog sig till akutmottagningen på Kiruna sjukhus och väl där stod det snabbt klart att Liv behövde få vård i Gällivare. Läget var inte så akut att någon ambulans behövdes och därför bokade personalen på sjukhuset en sjukresa. Taxin kom lite sent och snart visade det sig att det saknades en bilbarnstol, trots att sjukhuspersonalen som gjorde bokningen sa till om detta. I taxin fanns bara ett babyskydd.

Chauffören ringde samtal om saken men lyckades inte ordna fram rätt sorts barnstol. Nina Mäkitalo fick uppfattningen att taxibolaget inte verkade ha någon annan barnstol över huvud taget. Hon och Liv gick tillbaka in på akutmottagningen igen och efter att ha väntat ett par timmar till och klockan närmade sig åtta på morgonen fick de åka till Gällivare sjukhus - med ambulans. Nina Mäkitalo är kritisk.

– De tar bort allting från sjukhuset i Kiruna och så finns inte ens bilbarnstolar i taxibilarna. Ska barn inte kunna åka sjuktaxi? säger hon.

Nina Mäkitalo berättar att personalen på sjukhuset nämnde att det strular med sjukresorna emellanåt. Det bekräftar Helena Ågren-Fredriksson, chef för akutmottagningen på sjukhuset.

– Det stämmer, vi har en del avvikelser när det gäller sjukresor, säger hon.

Enligt Helena Ågren-Fredriksson var det emellertid ännu värre för ungefär ett år sedan. Då blev upphandlingen av färdtjänst- och sjukresor i Kiruna klar och två nya aktörer, ett privat taxibolag och ett nybildat dotterbolag till Länstrafiken, tog över ansvaret för resorna. Övergången blev rörig.

– Det var riktigt illa ett tag precis vid upphandlingen. Jag skulle väl säga att det har blivit bättre, men det finns fortfarande problem så att det stör vår verksamhet, berättar Helena Ågren-Fredriksson.

Hon är tydlig med att ambulansen ska användas när den verkligen behövs, inte vid enklare transporter utan vårdbehov. Här har SOS Alarm - som koordinerar och prioriterar ambulanserna - en viktig roll i sammanhanget.

– Det är oerhört viktigt att man använder rätt resurser i vården och ambulansresurser ska ju prioriteras till dem som är mest sjuka. Och utifrån ambulanstillgängligheten ska vi prioritera korrekt. Det är ju oerhört illa att man inte har en barnstol och att man måste använda en ambulansresurs, säger Helena Ågren-Fredriksson.

Läs mer: "Väntade åtta timmar på akuten - helt i onödan"

Läs mer: "Tvååring fick vänta på ambulans"

Hur ofta tvingas ni använda ambulansen för transporter där det egentligen hade kunnat fungera med en sjuktaxi?

– Det händer, men det var nog mer frekvent i början vid upphandlingen. Då fick vi tillgripa det vid ett par tillfällen. För det blir ju ett lidande för patienten också att ligga på akutmottagningen och inte ta sig hem. Och det är ju dyra resurser vi använder – personal som ligger på jour och måste gå upp och på övertid och köra en sjukresa. Det är inte så vi ska använda våra skattemedel.

Är du frustrerad över den här situationen?

– Ja, självklart är det inte bra att man använder dyra ambulansresurser till sjukresor. Det är inte därför vi har de här resurserna, säger Helena Ågren-Fredriksson.

Hon berättar att sjukhuspersonalen är flitig med att göra avvikelser när det strular med sjukresorna.

– Avvikelser är ju till för att man ska göra förbättringsarbeten i vården.

Fotnot: Resan hem till Kiruna blev minst lika rörig - även denna gång för att rätt barnstol inte fanns att tillgå. Tillslut fick Livs farfar komma och hämta dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!