Kristallen byggs - men oklart till vilket pris

Bygget av stadshuset i nya centrum är igång. Men vad kostnaden för Kiruna kommun kommer landa på vet man ännu inte.

KRISTALLEN. Bygget av stadshuset Kristallen är igång.

KRISTALLEN. Bygget av stadshuset Kristallen är igång.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2015-10-29 20:27

PEAB har uppdraget att bygga det nya stadshuset Kristallen och nu har bygget varit igång i drygt två veckor. I dagsläget håller man på med grundläggningsarbetet.

– För tillfället ser man bara en grop. Det kommer att ta några veckor innan vi börjar komma uppåt, säger Mats Funck, arbetschef på PEAB i Malmfälten.

Ett 20-tal personer jobbar nu på bygget. Arbetstiden är normal 40-timmars vecka. Men om ungefär fyra veckor kommer bygget vara igång sju dagar i veckan och då handlar det om ett 50-tal personer på plats.

– Det går planenligt, säger Mats Funck.

Kontraktssumman på bygget av stadshuset ligger på 240 miljoner kronor och LKAB står som beställare.

Kiruna kommun ska stå för mellanskillnaden för ett större stadshus som ska rymma Länskonstmuseet och för vissa tillval.

– Vi vet ännu inte vad slutnotan blir, men det är nu när man har kontrakt och byggkostnader som man kan börja räkna vad vår andel blir, säger kommunalråd Kristina Zakrisson (S).

Peter Fredriksson, huvudprojektledare för stadsomvandlingen på Kiruna kommun:

– Alla kostnader har inte kommit in ännu, så vi har inte kunnat revidera den kalkyl på 60 miljoner som ligger sedan tidigare. Den kalkylen är sedan i maj, så det är ganska länge sedan den togs fram.

Den kostnad på 30 miljoner som kommunen tidigare gått ut med bygger på en ännu tidigare kalkyl.

– Den visade sig inte hålla. Den byggde på ett kvadratmeterpris på 25 000 kronor och det visade sig att man inte bygger ett stadshus med, säger Peter Fredriksson.

Kalkylen med en kostnad på 60 miljoner kronor kommer att revideras.

– Det står i avtalen att vi ska betala den faktiska byggkostnaden och den vet man egentligen inte förrän det är utfört. Under byggets gång kan det ju hända att vi väljer till något eller att prisbilden förändras och då förändras också byggkostnaden, säger Peter Fredriksson och fortsätter:

– När huset står klart ska kommunen betala till LKAB. Vi har två och ett halvt år på oss att få fram den riktiga summan.

Kristina Zakrisson ser det som positivt att bygget är igång.

– Nu känns det som "äntligen!". Det är en symbolbyggnad och en viktig signal att bygget i nya centrum kommer igång. Det känns väldigt bra att vi får in Länskonstmuseet - det är väl använda pengar som blir i slutändan.

Kristallen ska stå klart i april 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om