Butiksansvariga i Kiruna talar om krisläge för många när det gäller att få tag på personal. De gläds åt nya etableringar i Kiruna, men känner stor oro över arbetskraftsbristen. De har pratat ihop sig om en önskan att få ett gymnasieprogram i Kiruna som riktar in sig på handel.
– Det önskemålet har inte kommit fram till oss. Men är det så att man ser det behovet så kan man till exempel skriva till vår politiska nämnd. Det är jättebra att göra det och då kanske de fattar beslut om att förvaltningen ska utreda möjligheten att starta programmet på fler orter, säger Marianne Stöckel, gymnasiechef vid Lapplands Gymnasium.
Någon som räcker ut en hand direkt är chefen på vuxenutbildningen. De har nämligen utbildningar inom handeln i Kiruna i dag, och saknar elever.
– Vi har jättefint utbud inom försäljning och service, men de flesta eleverna i Kiruna just nu väljer administration, ekonomi och redovisning istället, säger Marie Kuoljok, vuxenutbildningschef, Lapplands Lärcentra.
Hon är öppen för samarbeten.
– Vi har ett samarbete med vården, som har samma kris. Vi försöker hjälpa dem att lyfta vårdyrket. Om företag eller en branschorganisation vill göra en satsning tillsammans med oss, så kan vi göra det. Våra annonser blir nog mer attraktiva, om vi gör dem tillsammans med företag.
Hon fortsätter:
– Det finns möjligheter. Jag tror det handlar om människobristen som är i Kiruna. Många väljer andra slags yrken men jag tror att folk blir mer peppade om de i annonsen ser att en utbildning kan ge jobb på den eller den affären, till exempel, säger Marie Kuoljok.
Problematiken med brist på arbetskraft är något de flesta branscher känner igen sig i, både i Kiruna och på andra håll.
Kiruna kommun har som mål att öka med 2500 personer, till år 2030.
– Vi behöver överlag fler människor här uppe i våra fyra nordliga kommuner. Det är många branscher som konkurrerar om samma elevgrupp, säger Marianne Stöckel, gymnasiechef Lapplands Gymnasium.
Lapplands gymnasium har i dag försäljning- och serviceprogrammet, som finns i Gällivare och Pajala. Dit kan även ungdomarna från Kiruna och Jokkmokk söka sig.
Det är Lapplands gymnasienämnd som fattar beslut om programutbudet. Det görs under hösten.