Oppositionen kräver en oberoende granskning av badhuset

Mats Taaveniku (S) vill att en oberoende revision ska göras av det nya badhuset.

Mats Taaveniku (S) vill att en oberoende revision ska göras av det nya badhuset.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-09-11 07:00

– Det är häpnadsväckande att det nya badhuset är 82 procent dyrare än planen 2019. Då fattades beslutet om en budgeten på 385 miljoner, säger Mats Taaveniku.

Sedan dess har kostnaderna stigit. I våras godkände fullmäktige en tilläggsbudgetering en slutlig budget till badhuset på 550 miljoner kronor. 

Totalt rör det sig om 300 miljoner kronor som har spenderats utan att något politiskt beslut har fattats.

– I våras tilläggsbudgeterades 165 Miljoner och nu kan det i värsta fall röra sig om ytterligare ca 160 miljoner som vi ska till tilläggsbudgetera i efterhand, vilket är uppåt väggarna.

Taaveniku menar att projektet har skötts väldigt dåligt och att en revisorsbyrå med god insyn i byggprojekt måste göra en granskning.

– Det har hänt så mycket konstigheter att vi vill att man ska göra en revision. Även för att undvika olika typer av spekulationer man ser på framförallt sociala medier, säger Taaveniku.

 – Vi måste informeras när det gäller projekt som närmar sig en miljard. Hade man flaggat för det här tidigare hade man börjat kunna vidta åtgärder tidigare. 

Snart måste ytterligare en tilläggsbudget fattas i fullmäktige på uppemot 170 miljoner kronor, en formalia eftersom bygget enligt kommunledningen inte går att stoppa. 

– Varför har vi fått så bristfälliga underlag från projektledningen? Vi politiker är ytterst ansvariga, och det kan inte vara så inom en projektorganisation att man förbrukar pengar innan besluten är tagna. Det här är fullständigt oacceptabelt.

En förklaring till att kostnaderna dragit iväg har enligt We Group och Kirunabostäder varit den pågående pandemin och ökade råvarupriser. Något Taaveniku menar är en anledning.

– Men det räcker inte i helhetsbilden. Förklaringen måste finnas någon annanstans om vad ligger bakom de här enorma fördyringarna. Konsekvensen blir att kommunen inte har råd att bygga det som är planerat, och redan ifjol tog man pengar från andra byggnader. 

– Vad jag förstår så är andra byggnationer inte i närheten av de enorma fördyrningar som badhuset haft, även om de också drabbats av pandemin och ökade virkespriser.

Har du kvar förtroendet för KBAB:s vd Mats Dahlberg?

– Nej, och det handlar inte om vd:n i sig. Ytterst är det (Kommunalrådet Gunnar) Selberg och (Kirunabostäders ordförande Stefan) Sydberg som är ansvariga. De borde ha sett till att skapa den kompetens som krävs för att ett så här stort projekt ska kunna genomföras professionellt, det ansvaret kommer aldrig en styrelse ifrån, säger Taaveniku. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!