Krav på lagändring

För att Kiruna kommun ska kunna ta över sjukvården krävs en lagändring. Den bedömningen gör både socialdepartementet och landstinget.

Foto: Jessica Rosengren

KIRUNA2008-11-12 06:00
Kommunens vilja att ta över sjukvården i Kiruna möter på motstånd. Landstingsledningen är inte särskilt förtjust över utspelet och ser det som oseriöst. I dagsläget sätter lagen stopp för att sjukvården ska drivas i kommunal regi.
- Enligt min mening är det inte möjligt. Enligt lagstiftningen i hälso- och sjukvårdslagen är det landstinget som har ansvaret för sjukhusvård och primärvård. Kommunen ansvarar inte för sådan sjukvård som omfattas av läkare, säger Gunnar Persson, chef vid landstingets hälso- och sjukvårdsenhet.
Även socialdepartementet gör den preliminära bedömningen, rapporterar SR Norrbotten. Enligt ämnesrådet Mats Nilsson har det funnits en lag som gav kommuner möjlighet att driva vårdcentraler, men att den lagen upphörde att gälla 2005.
Törnman optimistisk
Kommunalrådet Lars Törnman (kip) ser dock inte det som ett oöverstigligt hinder.
- Vi ska försöka få till stånd en regeländring. Förhoppningsvis tillsätter regeringen en offentlig utredning som mynnar ut i att det görs en justering av lagen.
Även Hapararanda kommun har försökt på sig något liknande. Kommunalrådet, Sven- Eric Bucht (s), följer med stort intresse det som händer i Kiruna.
- Vi har i somras tillskrivit regeringen att vi är intresserade av att ta över primärvården. Vi har fått till svar att den möjligheten i dagsläget inte finns, men att det kan förändras, säger han.
Swedell ser ideologiskt problem
Moderaten Hans Swedell i Kiruna skrev en motion år 2000, där han föreslog att det skulle folkomröstas om en sjukvård i kommunal regi. Därför välkomnade han folkpartiets medborgarförslag. Han vill dock först se att socialstyrelsen gör en utredning av frågan. Fast han ser också problem.
- Man bryter en ideologi som säger att ett län delar på kostnaderna så mindre kommuner har råd med primärvård.
Sjukvårdspartiets Anna-Karin Törmä har också stöttat förslaget. Hon hoppas att kommunledningen är seriös och försöker driva i genom frågan.
- Jag tror på att vi själva styr sjukvården. Mindre enheter är lättare att styra och attraktivare vid rekrytering. Jag tror många vill ha större möjlighet att vara med och utforma sin arbetsplats, säger hon.
Josefsson nöjd
Folkpartisten Alf Josefsson, som var med och skrev medborgarförslaget, är givetvis nöjd med att det klubbats igenom i kommunstyrelsen.
- Jag blev lite förvånad att det gick så himla snabbt. Men det har väl legat och grott länge, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om