Dagen efter att Norwegian bekräftat att bolaget slutar fatt lyga på Kiruna i januari syntes resultatet för turismen i Kiruna. En grupp på 110 personer som skulle till Björklidens fjällby fick avboka sin resa.
- Vi sökte efter alternativa lösningar, men det var slut platser eller blev för dyrt, säger Terje Pedersen.
Den avbokade resan innebär förluster på 700 000 kronor för anläggningen.
- Vi är rädda att det här att slår hårt mot turismen. Vi har fler grupper som är bokade med Norwegian till oss, säger han.
På sängen
Medlemsföretagen i Progressum har reagerat efter beskedet.
- Alla är tagna på sängen. Om vi hade fått information före beslutet hade vi kunnat hjälpa till att hitta lösningar, säger Thomas Björnström, Progressums ordförande.
Han har fått signaler om avbokningar av stora kundgrupper.
- Det är mycket allvarligt. För besöksnäringen får det omedelbara effekter då man tappar bokningar och hela näringslivet har många besök som blir påverkade.
Icehotels kunder har skickat mail och ringt med funderingar om hur de ska lösa sina resor.
- Hälften av alla flygstolar försvinner. Det är helt klart att man är orolig när man inte vet om det kommer en ny aktör, säger Roland Sand, sälj- och marknadschef.
Nattågen
30 000-40 000 av Icehotels besökare kommer med flyg. Men även tåget är en viktig del. Om nattrafiken förändras slår också det hårt.
Anders Kitok är ansvarig för produktionen vid LKAB.
- Vi är helt klart beroende av kommunikationsmedel och det här en stor nackdel för oss. Vi reser ut från Kiruna och får många besök hit i form ut av konsulter och entreprenörer. Det försämrar de möjligheterna, säger han.
Kraschlandningen
Norwegians beslut att sluta flyga på Kiruna gör att Björkliden fjällby direkt förlorar en affär på 700 000 kronor. Företagen fruktar nu att nedläggningen slår hårt mot näringslivet.- Det här är bara toppen på ett sjunkande isberg, säger Terje Pedersen, marknadschef vid Björkliden fjällby.
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!