I Kiruna är det två arbetslag som tagits ut i strejk, som annars arbetar med att bygga det nya stadshuset. En av grupperna är kranförare.
De som tagits ut i strejk kommer inte till bygget på tisdagen, men har på morgonen informerats av Byggnads Norrbotten om vad som nu gäller.
Claes Danell, ombudsman på Byggnads Norrbotten:
– Vi har informerat de berörda arbetare som tagits ut i strejk - vi har gått igenom hur man gör med konfliktkort, hur man får ersättning och vad som händer när strejken blåses av.
Bygget pågår till viss del, men kranarna står stilla på tisdagsmorgonen.
Claes Danell kommer till stadshusbygget för att informera Byggnads övriga medlemmar som inte tagits ut i strejk och som jobbar vidare på bygget. Det handlar bland annat personer som bygger ställningarna.
– Jag kommer sätta upp strejklappar med våra krav för att informera så att alla vet att det är strejk som pågår, så att medlemmarna som inte är uttagna i strejk får information om vad som sker på platsen, det är viktigt, säger han och fortsätter:
– Vi kollar nu så att inte kranarna går – så att inte arbetet fortskrider fastän det är strejk.
De viktigaste kraven är ”ordning och reda i byggbranschen”, säger Claes Danell.
– Det är där arbetsgivaren inte har velat möta oss i frågan – att vi måste få koll på det här med huvudentreprenörsansvaret. Vi pratar egentligen inte så mycket kronor och ören, med däremot har vi en jättestor utmaning när det gäller mångfald i branschen, bland annat när det gäller att få in kvinnor och nyanlända.
– Vi har en jätteutmaning med bostadsbristen så det är jätteviktigt att vi tar reda på deras erfarenheter.
Hur känns det dag ett på strejken?
– Det är fullt upp. Man har inte riktigt hunnit landa i att det är strejk och sedan vet man ju aldrig hur länge den håller på.