Kräksjukan slog till igen

Vinterkräksjukan har kommit tillbaka på Kebnekaise fjällstation.Den slog ut stora delar av startfältet i tävlingen Kebnekaise classic som genomfördes förra helgen.

Kebnekaise Fjällstation har drabbats av vinterkräksjuka igen.FOTO: PÄR BÄCKSTRÖM

Kebnekaise Fjällstation har drabbats av vinterkräksjuka igen.FOTO: PÄR BÄCKSTRÖM

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2010-04-15 20:00
Det var för fyra veckor sedan som vinterkräksjukan slog till med full kraft på fjällstationen. Bland annat drabbades hälften av eleverna i årskurs nio från Bolagsskolan i Kiruna som var på läger.
Platscheferna Hans och Marita Norén tog det radikala beslutet att stänga, tömma och sanera stationen för att bli av med smittan.
Bara fem-sex dagar senare noterades enstaka sjukdomsfall på stationen igen och under helgens skidalpina tävlingar var smitta tillbaka i större skala.
Gick som en orkan
Deltagarna i Kebnekaise classic är ute under två dagar och ska gräva ned sig inför övernattningen på fjället. Det blev en mindre behaglig upplevelse för ett tiotal deltagare som insjuknade.
"Vinterkräksjukan gick som en orkan in genom bivackerna", skriver tävlingens grundare, Erik Ahlström, som rapporterade från tävlingen på STF:s hemsida.
Dessbättre hade nattlägret placerats i Tarfala och inte så långt ut i fjällvärlden. Någon som blev dålig kunde transporteras tillbaka till fjällstationen under natten.
Erik Ahlström blev själv sjuk under den andra tävlingsdagen.
- Ja, jag drog på mig det under söndagen. Men det gick ganska snabbt över. Man kräks och känner sig svag, men sedan är man ganska snabbt på benen igen, säger han.
Damlagen fullföljde
Det var få lag som kom till start, men ännu färre som kunde fullfölja hela tävlingen. Bara de två damlagen tog sig i mål med samtliga tre deltagare.
Inget av de fem herrlagen var fulltaligt efter tävlingens slut.
- I vissa lag fortsatte med bara två åkare och vissa lag slogs ihop. Det är en skön och avslappnad inställning inom sporten och många är mest ute för att få en schysst tur, säger Erik Ahlström.
Enligt Erik Ahlström har personalen vid stationen gjort allt för att hålla tillbaka smittan.
- De har gjort vad det har kunnat och gjort det bra. Det var skyltar och handsprit överallt och de som blev dåliga isolerades. Men det är svårt när smittan sprids i utandningen, säger han.
Hans Norén konstaterar att läget är oerhört frustrerande.
- Vi har verkligen gjort precis allt, men det hjälpte inte. Just nu har vi inte så många gäster och det kanske är tur det. Det är bara någon enstaka som har magsjukan, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om