Krafttag mot knarket

Polisen i Kiruna och Gällivare förstärker sina insatser mot narkotika. Sammanlagt fyra tjänster kommer att flyttas till gruppen för särskilda insatser.- Jobbar vi offensivt så får vi resultat, säger Jörgen Stridsman, yttre befäl i Kiruna.

Jörgen Stridsman välkomnar mer resurser till arbetet mot narkotika. "Det ger oss mer kompetens", säger han. FOTO: Åsa Junkka

Jörgen Stridsman välkomnar mer resurser till arbetet mot narkotika. "Det ger oss mer kompetens", säger han. FOTO: Åsa Junkka

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2010-10-05 06:00
Varje år rapporteras mellan 50 och 100 fall av innehav eller eget bruk av narkotika i Kiruna och Gällivare. På två veckor har polisen i Kiruna rapporterat 15 personer. Det är resultatet av de första veckorna med förstärkta resurser i gruppen för särskilda insatser, SI.
- Det här är brott där vi kommer åt fler ju mer vi jobbar, säger Håkan Alselind, områdeschef för polisen i norra Lappland.
Tjänster flyttas
Förstärkningen tas från den yttre tjänsten. Två tjänster flyttas helt och utöver det ska ytterligare två personer finnas i SI. De består av poliser i yttre tjänst som arbetar med narkotikaproblematiken tolv veckor i taget. På så sätt ska erfarenheten sprida sig bland alla i yttre tjänst.
- Både SI och de uniformerade poliserna vinner på den här omfördelningen. Vi uniformerade blir mer säkra på att ta tag i de här frågorna, men vi kan också lämna över saker till SI som tar längre tid, säger Jörgen Stridsman.
Färre stölder
Det är inte bara själva narkotikan som gruppen för särskilda insatser arbetar med. Även de brott som kan relateras till missbruk ligger i deras ansvarsområde. Det handlar om bilstölder, inbrott och verktyg som stjäls från företag.
- Vi såg att stölderna minskade rejält i Gällivare när personer satt frihetsberövade i samband med den senaste narkotikahärvan. Missbruk har en koppling till de här brotten, säger Håkan Alselind.
Offensivt arbete
Gruppen kommer med förstärkningen att kunna arbeta mer offensivt. Målet är att minska nyrekryteringen och motivera till vård.
- Om vi ser att minderåriga rör sig i sammanhang med missbrukare kan vi åka hem till föräldrarna och berätta hur det ligger till, säger Håkan Alselind.
Men Håkan Alselind menar att en sådan här omfördelning kräver en konstant bemanning i norra Lappland.
- Vi ligger för långt bort för att ha tillgång till resurserna som finns i fyrkanten och därför behöver vi en bra bemanning för att kunna lösa sådant här själv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om