Kraftsamling mot dopning i Kiruna

Dopningen ökar i Kiruna och nu kraftsamlar kommunen tillsammans med polisen. De gym som inte är antidopningsdiplomerade innan 2014 får inte del av kommunens friskvårdsbidrag.
– Friskvårdsbidragen handlar om stora summor pengar och dem vill vi inte ska gå till att stödja illegal verksamhet, säger Heidi Kari, folkhälsosamordnare i Kiruna kommun.

Dopningen ökar i Kiruna. Därför tar polisen och kommunen gemensamma tag för att få stopp på utvecklingen. Bara gym som är antidopningsdiplomerade ska få friskvårdsbidrag. ?Foto: Scanpix

Dopningen ökar i Kiruna. Därför tar polisen och kommunen gemensamma tag för att få stopp på utvecklingen. Bara gym som är antidopningsdiplomerade ska få friskvårdsbidrag. ?Foto: Scanpix

Foto: STOCKHOLMSPOLISEN

Kiruna2013-10-11 16:26

Kommunen tar nu ett krafttag mot dopning och bildar ett antidopningsnätverk i Kiruna. Nätverket är ett samarbete mellan kommunen, polisen, ideella föreningar och träningsanläggningar. De som väljer att gå med ska utbildas i dopningsfrågor. Träningsanläggningen ska sedan utforma en antidopningspolicy och handlingsplan och skriva in i medlemavtalet att dopning inte är tillåtet. Efter det skriver anläggningen ett samverkansavtal med kommunen och polisen. Den som åker fast för dopning på en träningsanläggning stängs sedan av från alla anläggningar som är med i nätverket.

– Det sänder signaler om att man har en enad front, att vi har samma fokus och det är hälsa. Du får träna hårt och mycket men håll dig ren, säger Heidi Kari.

”En ekonomisk morot”

Att arbeta med den här typen av antidopningsavtal är inte unikt för Kiruna. Men kommunen väljer att gå ett steg längre i arbetet mot ren träning genom att de träningsanläggningar som inte är med i nätverket inte heller är valbara för kommunens anställda när de ska nyttja sina friskvårdspengar. Totalt rör det 1800 anställda.

– Det har varit det vi kan locka med för att så många som möjligt ska gå med. Vi har tänkt att här finns en ekonomisk morot förutom att tänka friskvård, säger Heidi Kari.

Hur stort är problemet med dopning i Kiruna?

– Dopning är ett drogmissbruk precis som alla andra och det finns i Kiruna. Dopning har också ökat och i dag är det motionärer som är den största gruppen. Vi lever i ett samhälle där man vill ha snabba lösningar och då blir olika preparat attraktiva. Förhoppningsvis kan vi nu sända rätt signaler på träningsanläggningarna att inte fokuserar på kosttillskotten och den typen av business utan att hälsan är i fokus, säger hon.

Kosttillskott en gråzon

Ett av gymmen i Kiruna som gått med i nätverket är Enerqi. Erik Hallin är den som utsetts till antidopningsansvarig på anläggningen.

– Det känns som en bra sak att stå bakom, vi förespråkar ju en hälsosam livsstil med träning och naturlig kosthållning, säger han.

Vad är det största problemet med olika preparat?

– Kosttillskotten är en väldig gråzon, man vet inte vad man får. När det gäller vissa kosttillskott måste man nästan vara kemist för att förstå vad som finns i dem. Kosttillskott är i dag väldigt tillgängligt via internet och innehållsförteckningarna är luddiga och det är lätt att lockas av de här snabba effekterna som utlovas, säger han.

Fakta 100 % ren hårdträning

Är en samverkansmodell för att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider (AAS) och andra dopningspreparat på träningsanläggningar. Modellen finns i andra kommuner redan men i Kiruna har man valt att gå ett steg längre genom att de träningsanläggningar som inte är med i nätverket inte heller är valbara när kommunens anställda ska nyttja sina friskvårdspengar. Nätverket är ett samarbete mellan kommun, polis och anläggning. När det gäller kosttillskott finns ingen myndighet som kontrollerar att innehållet i burken stämmer överrens med innehållsförteckningen. Vissa kosttillskott har visat sig innehålla dopningsklassade substanser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!