Kostprojekt för äldre avslutades med fin lunch

Minskade viktnedgångar och förbättrad måltidsmiljö som ger bättre aptit. Det är resultatet av ett kostprojekt på äldreboendena som socialförvaltningen i Kiruna har genomfört.Det avslutades med en fin lunch för de äldre i stadshuset.

Luncherna är avslutningen på ett kostprojekt som Annika Stridsman har hållit i. "Men arbetet fortsätter med de handlingsplaner vi har tagit fram", säger hon.

Luncherna är avslutningen på ett kostprojekt som Annika Stridsman har hållit i. "Men arbetet fortsätter med de handlingsplaner vi har tagit fram", säger hon.

Foto:

KIRUNA2010-10-14 06:00
Det var dukat med vita dukar för 90 personer i stadshushallen på onsdagen. Det är de boende på äldreboendena i kommunen som blir bjudna på lunch som avslutning på ett kostprojekt.
- Det är roligt att kunna göra det just här i stadshuset innan det försvinner. Många har minnen härifrån, säger Annika Stridsman som har hållit i projektet.
Handlingsplan
Genom arbetet med kosten har personalen fått föreläsningar om mat, konsistens och måltidsmiljö. Socialnämnden har antagit en nutritionspolicy och en handlingsplan har tagits fram för att se
om de äldre går ner i vikt. Det innebär bland annat att alla vägs och mäts regelbundet.
- Det handlar mycket om näring, men boendena har även kunnat få pengar för att förbättra miljön kring maten med dukar och porslin. Det ger njutning och bättre aptit kring måltiderna, säger Annika Stridsman.
Minskade viktnedgångar
Resultatet är minskade viktnedgångar och kortare tid mellan kvällsmål och frukost.
Tillsammans med Hjalmarlundbomsskolans elever firades projektet genom att alla på äldreboendena fick en fin lunch i stadshushallen. En av de bjudna var Elsa Stenmark från äldreboendet Vilan 2. Hon kom till lunchen med hjälp av omvårdnadseleven Katriine Välitalo.
Två veckors planering
- Hon har fixat till mitt hår med spolar så att jag skulle vara fin när jag kom hit, säger Elsa Stenmark.
- Man lär sig mer om man får vara ute så här, säger Katriin Välitalo.
Planeringen på hotell- och restaurangprogrammet hade pågått i två veckor. Maria Hilianen går andra året och vid lunchen var hennes jobb att servera de äldre.
- Det är roligt att få lära sig servera och vara bra mot sina medmänniskor. Jag ska tänka på att vara glad när jag tar hand om de vid mitt bord, säger hon.
På torsdagen genomförs den andra lunchen, då är det 130 boende som ska äta i stadshuset.
Meny
Ugnsbakad lax med potatis, vitvinssås
och grönsaker
Vaniljpannacotta med hallonsås

Maten lagades och serverades
av elever på hotell- och
restaurangprogrammet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om