– Vi har en mängd olika förslag på tillgänglighetsåtgärder. Alltifrån bättre skyltning och information till självkörande fordon, säger Anders Lundström från Trafikverket som har varit med och skrivit rapporten.
– När vi satt tillsammans med Trafikverket för att bestämma vad de skulle göra, så var det inte att ta fram en bättre skyltning i Kiruna. Vi har bett dem köra den i papperstuggen och göra om det, säger Stefan Sydberg (M), vice kommunalråd.
Regeringen har beslutat att ge Trafikverket i uppdrag att redovisa åtgärder för att underlätta för människor att ta sig till och från Kirunas nya centrum. I uppdraget, som har utförts i samarbete med LTU, ingick att se över alla sorters trafikslag och transportmedel och hur de kan samverka.
Men förväntningarna på vad rapporten skulle innehålla har uppenbarligen skiljt sig åt.
– Det vi ville var att de skulle komma fram till var hur man ska lösa resandet mellan Kiruna centrum och en ny framtida järnvägsstation, om den inte ligger i Kiruna centrum. Det står ju ingenting om det i det rapporten, säger Stefan Sydberg.
Helena Eriksson, regional direktör för Trafikverket Region Nord, sammanfattar rapportens viktigaste slutsatser:
– Det vi verkligen behöver jobba med är den gemensamma planeringsplattformen. Därför föreslår vi en planeringsarena för att kunna samordna planeringen mellan olika aktörer och komma överens om strategier, mål och tidsplaner.
Stefan Sydberg är skeptisk:
– Beskriv vad en planeringsarena är? Det säger ju ingenting. Vi behöver inte planering, vi behöver handling.
I rapporten trycker man också på vikten av att bygga vidare på den testbäddsverksamhet som finns i Kiruna idag för att kunna fortsätta utveckla ny teknik för transportlösningar.
Stefan Sydberg tycker det är en god tanke.
– Men att testbäddar är bra visste vi redan innan.
Det tredje huvudförslaget handlar om exempel på enklare åtgärder, som samordning av lokaltrafik och att förbättra arbetspendlingen till Gällivare genom en snabb tågförbindelse.
– Arbetspendlingen är jättebra, men när ska det ske? 2030? Det är ju jättelångt dit. Vi kan inte leva i ett vakuum fram till 2030, säger Stefan Sydberg.
För järnvägsstationens placering finns fortfarande finns flera parallella förslag.
– Vi vet att det är en stark efterfrågan på en järnvägsstation i Kiruna nya centrum. Den frågan ska vi ta om hand och utreda i en kommande järnvägsplan, säger Trafikverkets Helena Eriksson.
När ska järnvägsplanen bli klar?
– Det pågår avtalsdiskussioner med LKAB som är finansiär för planarbetet. Nu blev det ju ändrade förutsättningar för LKAB och deras verksamhet i samband med deras prospektering så vi kommer att återuppta dialogen i början av 2019.
Att prospekteringen inte gav det man hoppades menar hon är ett bevis på att det gäller att vara flexibel och inte stressa fram några beslut.
Hon håller inte med om att förslagen i rapporten inte är tillräckligt konkreta.
– Det man måste förstå med regeringsuppdraget är att det är trafikslagsövergripande – inte på så detaljerad nivå, utan på mer övergripande nivå, säger hon.
I kommunens yttrande står det att kommunledningen i Kiruna är "utomordentligt förundrad och besviken på den rapport Trafikverket avlämnat" och att man hoppas att den "horisontalarkiveras".
Rapporten är nu överlämnad till Näringsdepartementet och Trafikverkets förhoppning är att den ska komma till nytta i det fortsatta arbetet med samhällsomvandlingen i Kiruna.
Både regeringens infrastrukturminister Tomas Enroth och LKAB:s kommunikatör Tina Benson meddelar att de vill ha tid att analysera rapporten innan de kommenterar innehållet i den.
Rapporten har kostat ungefär en miljon kronor att ta fram.