Kontrollräknade renar – polisanmäls

Laevas sameby polisanmäler Kiruna kommun för att de flugit över ett skoterförbudsområde mitt i kalvningstid – utan att samebyn kände till det. "Det är riktigt dåligt gjort", säger Niila Inga, ordförande i Laevas.

BRÅK OM MARK. Skoterförbudsområden är en het potatis i Kiruna och kommunen upplever ett starkt tryck från olika intressen. Därför tog de beslut om en kontrol för att räkna renar i ett förbudsområde väster om Kiruna.

BRÅK OM MARK. Skoterförbudsområden är en het potatis i Kiruna och kommunen upplever ett starkt tryck från olika intressen. Därför tog de beslut om en kontrol för att räkna renar i ett förbudsområde väster om Kiruna.

Foto: Emma Eriksson

KIRUNA2016-06-16 06:00

För att skydda renar i kalvningstid under våren kan samebyar under ansöka om tillfälligt skoterförbud för att få lugn och ro i vissa områden. Laevas beviljades ett sådant förbud för ett område väster om Kiruna.

Men för första gången togs också beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott att en uppföljande kontroll i området skulle göras. Något som upprör samebyn.

– Tekniska verken fick i uppdrag att kontrollera hur många renar det fanns i området. De kontrollerade renarna, inte skotrar. De tittade om vi ljög. Snacka om att verkligen inte tro på oss, säger Niila Inga.

Samebyn visste inget om kontrollen som skedde den 28 april förrän media ringde upp och ställde frågor.

– Det var precis innan kalvningen infaller. Det är så otroligt dåligt hanterat. Vi hade kunnat visa var renarna samlades inför kalvningen. Vi söker skoterförbud för att det ska vara störningsfritt och så åker kommunen dit med en helikopter. Och så uttalar sig Törnman och sade att de såg fler älgar än renar. Det tyder på att de har noll koll på vad de sysslar med, säger Niila Inga.

Det var en delegation på tre personer från Kiruna kommun och Tekniska verken, däribland Lars Törnman som är styrelseordförande för Tekniska verken, som flög med i helikoptern.

I måndags gjordes en polisanmälan där Laevas pekar på att kommunen brutit mot rennäringslagen som säger att den som stör betande renar kan dömas till böter. Ola Folkebrant, förundersökningsledare för lokalpolisområde Norra Lappland, är tveksam till att de öppnar en utredning.

– Jag måste fatta ett beslut utifrån de uppgifter som kommit in i det här ärendet men just nu är jag tveksam till att vi går vidare med det, säger han.

Laevas sameby förbereder också en JO samt en DO-anmälan. Det fanns många renar i området, uppger Inga. Men i ett brev till kommunen uppgavs att det var mellan åtta och tio renar i området.

– Vi vet var renarna är och var de samlas. Vi stänger av så lite som möjligt av områden och håller skoterleder öppna, säger Niila Inga.

Antalet renar, är det information som ni delar med er av någonstans?

– Vi kan göra det om vi anser att det behövs. Men det är inget vi lägger ut offentligt på nätet.

Laevas sameby har fått en förklaring till varför Kiruna kommun i det här fallet valde att göra en kontroll i området.

– Niklas Sirén (vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott, reds.anm) sade att det var för att de behövde verifiera uppgifterna, för att kunna förklara för väljarna.

Har ni pratat med kommunen?

– Vi hade ett möte dagen efter jag fick reda på det här. Vi kom inte fram till något annat än att vi kraftigt ifrågasätter kommunens agerande. Skoterfrågor kan inte hanteras på kommunal nivå. Det måste upp till länsstyrelsen och vi kommer att kräva det i ett brev till näringsdepartementet. Det kan inte vara så att kommunen inte kan fatta beslut för att man är rädd för att förlora röster, säger Niila Inga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om