Konsulten har fakturerat kommunen på 56 miljoner

Wegroup inväntar utredningen om vad som har orsakat ytterligare en fördyring av badhuset. Hittills har bolaget fakturerat 56 miljoner kronor och notan kommer att öka.

Mille Örnmark, projektledare på Wegroup, inväntar resultatet efter granskningen av projektet.

Mille Örnmark, projektledare på Wegroup, inväntar resultatet efter granskningen av projektet.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-09-25 11:00

Sedan avtalet mellan Kirunabostäder och Wegroup tecknades 2017 har badhuset blivit en dyr historia. Den totala budgeten är på 550 miljoner kronor men i maj konstaterades att en fördyring på uppemot 170 miljoner kronor kan komma.  

– Det utreds just nu. Det kommer att dröja ungefär tre månader innan vi har en tydligare bild av vad som har förorsakat de extrema kostnadsökningar som har blivit, säger Mille Örnmark, projektledaren tillika vd på Wegroup, 

Örnmark säger, att han med hundra procents säkerhet kan säga att han inte har funnit några oegentligheter i någonting de har blivit redovisade så här långt, som man kan ta till polisen eller åklagare. 

– Däremot har vi misstankar om brister mot de avtal som finns, och ser tendenser till att många tar chansen att hugga i på priserna i norrbotten, säger Mille Örnmark  

Ser man till bolagen som har fakturerat kommunen ligger Peab, som bygger själva badhuset, högst upp med 277 miljoner kronor. Därefter kommer Wegroup som har fakturerat kommunen drygt 56 miljoner kronor. 3,4 miljoner har betalats till Kirunabostäder för projektledning. 

Wegroups fasta arvode för projektet uppgår till nästan 59 miljoner beräknat på byggnadens storlek. Därtill har vissa uppdrag och därmed kostnader tillkommit i projektet. 

– En är att det planerade gymmet gjordes om till en relax, en annan att man ändrade stadsplanen och vi fick göra om projekteringen i vissa delar. Ändringar är vidimerade, överenskomna och utifrån fasta priser, säger Örnmark. 

Har fakturorna från underleverantörer varit bristfälliga? Och har kontroll saknats från dig som projektledare?

– Absolut inte. 

Men hur har det då kunnat bli så här mycket dyrare?

– Vi har fått påkallat av byggentreprenören att deras prognos har gått upp med 120 miljoner. Det fick vi veta i slutet av kvartal ett. Då gjorde jag enligt avtalet en ny prognos som var färdig i slutet av maj och den rapporterade jag till beställaren som det ska vara. 

Är det uppföljningen under tiden som har varit otillräcklig?

– Nej. Det viktiga för oss är att vi nu inte går ut och talar om vad som kan vara fel innan man vet svaret. Naturligtvis har jag som projektchef gjort en första analys som jag har rapporterat till beställaren. Är det vi har vi ett ansvar. Är det entreprenörer blir det en förhandling byggd på fakta och diskussioner, säger Örnmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!