Konstnären Bernt Krauss visar upp sitt dass. Här kan man tänka på vad man vill.
– Det är fint att vara med konsten ensam, det kan man vara här. Ingen säger åt en vad man ska tänka att konsten är.
I sina konstverk vill han också lyfta batteritillverkning och hur vi använder allt mer el.
– Det är en framgång att vi har batteritillverkningen. Men jag är uppväxt under 70-talet, vi sparade energi. Nu uppfostras vi i att använda energi, vi skaffar mer och mer. Det finns mycket som är bra, men också mycket onödigt.
Hans verk är en del av utställningen Observatoriet: Konst och liv i den kritiska zonen. Det handlar om förhållandet mellan människor, djur, natur och naturresurser i den kritiska zonen. Den kritiska zonen är något det talas om i klimatsammanhang, det är zonen närmast jordskorpan och i atmosfären där det finns liv, och där allt hänger ihop.
Olga Sjirokostup är från en liten stad i Murmanskområdet. Hennes "Berättare som aktivister: Ett kvinnligt nätverk på Kolahalvön när allting kollapsar" är med i samma utställning. Under två år har hon jobbat med forskaren och journalisten Jevgenija Jakolevna Patsias arkiv. Patsia intervjuade kvinnor på Kolahalvön under trettio år.
– Det är väldigt viktigt att visa upp samiska berättelser från det kildinsamiska området. De här berättelserna ger hopp om framtiden, vi behöver mer berättelser om solidaritet och enighet, säger Olga Sjirokostup.
Invigningen under torsdagen var välbesökt.
– Det är ju helt fantastiskt, nu hoppas vi att publiken kommer tillbaka hit till konsten. Det är så fint att kunna gå här och begrunda den, säger besökaren och konstnären Agneta Andersson.
– Det är kul med så stor variation, säger besökaren Sofi Ruotsalainen.
Konstfesten fortsätter under hela helgen, och är i mycket en hyllning till konstnärer från norr.
94-åriga vävkonstnären Doris Wiklund möttes av rungande applåder.
Hon var med och startade Kiruna konstförening och har inspirerat många textilkonstnärer under åren.
Jon Tomas Utsi från Porjus tog nyligen emot Konstnärsnämndens stora stipendium. Han ställer ut 61 duodji-föremål i sin utställning.
– Det är kul, det här den största utställningen jag har gjort. Jag har haft de här föremålen hemma och på andra ställen.
Konstfesten innebär en nystart av konstmuseet i norr, nu under namnet KIN Museum för samtidskonst.
– Det är en jättefin nystart, sen önskar vi med all kraft att det fortsätter i samma utveckling, säger konstintresserade besökaren Tuomu Huuriainen.