Konst för miljoner i nya Raketskolan

En procent av byggkostnaden av nya Raketskolan ska användas till konstnärlig gestaltning.Nu handlar Kiruna kommun upp konst för 1,9 miljoner kronor.Hugade konstnärer får skicka in tävlingsbidrag.

Så här ska nya Raketskolan i Kiruna se ut när den står klar i augusti 2012.SKISS: MAF ARKITEKTBYRÅ

Så här ska nya Raketskolan i Kiruna se ut när den står klar i augusti 2012.SKISS: MAF ARKITEKTBYRÅ

Foto: MAF

KIRUNA2011-09-13 06:00

Kiruna kommun tillämpar alltså den så kallade enprocentsregeln även för mastodontbygget som den nya Raketskolan innebär.

Kultursekreteraren Lennart Lantto bedömer att konsten kommer att vara så riklig och ha så hög klass att Raketskolan kvalar in som ett besöksmål i Kiruna.

Konstvandringar
- Det kommer att vara en plats där man ska kunna göra konstvandringar, precis som med Stadshuset och biblioteket, säger han.

Barn- och utbildningsnämnden, där Roger Suup (S) är ordförande, väljer tävlingsmodellen för att utse vilka verk som ska ta plats.

Tio ytor pekas ut på skisserna för den nya skolan. Man kan vara med och tävla om att för gestalta en eller flera ytor. Man kan också föreslå en helt annan yta.

Juryn ska bland annat bestå av representanter för Konstnärernas riksorganisation, barn- och utbildningsnämnden och en kanske oväntad kategori - eleverna.

En elevrepresentant från årskurs fem ska få vara med och säga sitt när tävlingsbidragen har strömmat in.

Hemliga
Konstnärerna hålls i god tävlingssed hemliga tills juryns utslag har presenterats. Det kan bli en och samma konstnär om får gestalta flera ytor, eller också blir det tio olika vinnare.

Förhoppningen är att det ska bli stor spridning på de olika uttrycken.

- Vi har bland annat önskemål om att få in många olika tekniker, säger Lennart Lantto.

Tävlingen blir utlyst i god tid för att konstverken ska vara på plats när skolan i övrigt invigs i augusti 2012. Det innebär att konstnärerna får stöka på tillsammans med byggjobbarna under byggtiden.

- Det hade kanske varit lättare att peka i den klara miljön och säga, där vill vi ha en gestaltning. Nu ska konstnärerna kunna bilda sig en uppfattning utifrån skisserna. Det är ett ovanligt sätt att jobba, i alla fall för vår del, säger Lennart Lantto.

I tävlingsskedet handlar det om 1,9 miljoner, resterande 0,5 miljoner satsas i ett senare skede.

Räddad Callenberg
Ett konstverk är redan klart för nya Raketskolan.

Det är Ingemar Callenbergs "Tidsstavar" som klarade branden vid Lomboloskolan som genom ett under.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om