Nya centrum är inte färdigbyggt. Några av parkeringarna är tillfälliga, medan några inte är på plats än. Det finns idag ett parkeringshus under Scandic hotel, parkeringsytor framför polishuset och även ytor vid infarten till nya centrum. Men på de anlagda parkeringarna är det kaos, hävdar många Kirunabor.
Gruppledaren för Centerpartiet i Kiruna, Magnus Gustafsson, är kritisk.
– Det är för få parkeringar och för dålig lösning. Två stora tillfälliga parkeringar ska dessutom bort. Verksamheterna hade ett visst antal i gamla centrum och bör ha samma antal här. Men det är inte så. Idag finns det här två stycken parkeringar och de som jobbar i verksamheterna har inte fått egna platser, säger han.
Nya centrum fylls på. Kirunabor flyttar till nya bostäder eller arbetsplatser i takt med att byggandet fortskrider. Man räknar med att cirka 3 000 bostäder och 450 000 kvadratmeter offentliga och kommersiella lokaler ska avvecklas från gamla centrum senast 2035. Centerpartiet har krävt en parkeringsutredning som ska visa hur många parkeringsplatser som ersätts i nya centrum, av de som fanns i gamla delen.
– Vi vill se den jämförelsen med verkliga tal. Vi vill också kunna se hur många av näringsidkarna som haft egna parkeringar tidigare och inte har det idag. Vårt förslag var att det ses över innan man plattsätter resten av centrum. Var man kan lägga in fler kantstensparkeringar, som utanför butikerna, säger Gustafsson.
Under åren med stadsomvandling har flera planer presenterats. Det har kartlagts hur behovet har sett ut i gamla centrum och för nya centrum pågår uppdatering. En kartläggning utförd för kommunens räkning 2016 visar att det i gamla centrum rådde parkeringsbrist på flera områden.
– En önskan om att bli mer kollektivburen i nya staden är en bra tanke men man kan inte tvinga till det utan att förändra andra saker. Bilburenhet i Kiruna kommer alltid vara stort med tanke på att alla inte bor centralt. De har långt både till och från jobbet eller till och från affärer.
Ett tungt vägande argument är att det ska bli ett samhälle med minskade koldioxidutsläpp på sikt och därför vill man minska bilkörandet i Kiruna.
– En högre självfinansiering av bussarna kan ju leda till tätare bussturer vilket skapar bättre incitament och möjligheter för människor att ta bussen. Man kan inte få folk att cykla genom att sätta ut cykelställ, säger Magnus Gustafsson.
Enligt uppgifter från Kiruna kommun är drygt 670 allmänna eller kommunala parkeringsplatser planerade i stadskärnan. Ett tjugotal är vikta för människor med funktionsvariationer.
Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) är av uppfattningen att antalet parkeringar i nya centrum räcker till.
– Jag har inte varit med från början och har inte haft stor kännedom över hur man tänkt över området. Men det jag vet är att vi har ett parkeringshus som står tomt som inte används. Jag har svårt att se att vi har svårt med tillgång till parkeringar i nya centrum.
Stadsbyggnadsprocessen är också långt ifrån färdig, menar Mats Taaveniku.
– För kommunens vidkommande är det otroligt dyrt att anlägga parkeringsplatser. Vi har, utifrån det som är planerat hittills, skapat de parkeringar som är planerade sedan länge. Det pågår en parkeringsutredning som tittar på olika former av avgifter och sådant, säger han.
Märker du själv att det är rörigt med parkeringar i Kiruna?
– Jag vet inte om det är rörigt. Det kan vara svårt för oss som jobbar i stadshuset att hitta parkeringar för att många använder personalparkeringar fast det finns rätt gott om parkeringsplatser nedanför, det som ligger mitt emot nya centrum. Jag har inte sett hittills att den varit fullbelagd. Sedan har vi p-huset som i stort sett står tomt.
I parkeringshuset med drygt 180 allmänna parkeringsplatser kostar det att stå parkerad. De parkeringar som finns utomhus är avgiftsfria. Den 1 januari 2025 införs p-avgifter på alla allmänna, kommunala parkeringar i nya centrum.
– Det är klart att om kommunen ska investera i p-platser så måste vi börja titta på vilka avgifter vi kan ta ut för att på lång sikt ta tillbaka en del av investeringskostnaderna, säger Mats Taaveniku.