Kommunens jakt på sjuksköterskor

Även kommunen kämpar med bristen på sjuksköterskor. För att kunna hålla full bemanning även under sommaren skulle kommunen behöva många fler sjuksköterskor.

Även Kiruna kommun kämpar med bristen på sjuksköterskor. De skulle behöva fördubbla antalet sjuksköterskor på särskilt boende för att slippa minska personalen på sommaren. ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Även Kiruna kommun kämpar med bristen på sjuksköterskor. De skulle behöva fördubbla antalet sjuksköterskor på särskilt boende för att slippa minska personalen på sommaren. ARKIVBILD: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Foto: HENRIK MONTGOMERY/SCANPIX

Kiruna2019-05-10 17:47

Bristen på sjuksköterskor är påtaglig i hela landet, så även i Kiruna. Och det är inte bara sjukhuset som drabbas, även kommunen kämpar för att få ihop personal, främst under sommarmånaderna. Då drar kommunen ner på personal för att anställda ska kunna ha semester.

– Det är ingenting som jag önskar att vi ska göra, utan jag skulle vilja att vi har full bemanning hela tiden. För vi har ett så stort behov, vi har så många svårt sjuka. Men det lyckas vi inte med, så vi drar ner ungefär till hälften av antalet sjuksköterskor på särskilda boenden, säger Margareta Stålnacke, avdelningschef för den Kommunala hälso- och sjukvården.

Under sommaren minskar personalen något i antal även på hemsjukvården. På särskilda boenden finns normalt 18 sjuksköterskor. Under sommaren kapas det ungefär med hälften.

– Tidigare var det här ok, att halva styrkan gick på semester. På sommaren har man inte några möten och ap-träffar eller utbildningar så då tyckte man att det ändå fungerar. Men nu har vi så pass många mycket sjuka äldre så att vi ändå behövs hela tiden, säger Margareta Stålnacke.

Hon skulle vilja ha full bemanning även på sommaren.

– Vi skulle gärna anställa fler vikarier, men de finns ju inte. Om vi skulle kunna jobba långsiktigt som man gör under resten av året även under sommaren så skulle belastningen vara mindre även till hösten.

Antalet brukare är dessutom lika stort under sommaren som under övriga året.

På särskilda boenden gör bland annat pensionerade sjuksköterskor en stor insats till sommaren.

– De har jobbat tidigare hos oss och vill komma tillbaka, de har vi jättestor hjälp av. Dels kommer de in med erfarenhet och kunskap och så är de trygga i sin yrkesroll. De gör ett jättebra jobb och vi är tacksamma för att de finns hos oss, vi är tacksamma över alla våra vikarier, säger Margareta Stålnacke.

Trots pensionärernas insats så är bemanningen inför sommaren inte helt löst ännu. Inte heller bland nattpersonalen.

Hur skulle du beskriva läget inför sommaren?

– Lite oroligt är det, men vi har inte något katastroftänk. Vi har varit gynnade i kommunen för att sköterskor söker sig hit för att de trivs hos oss. Men vi har inte lika många som söker nu, så sjuksköterskebristen märks även hos oss. Jag vet inte om man kan säga att det är värre nu, men det är tufft att få ihop det, säger Margareta Stålnacke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om