Kommunens centrumplan tar form

Nu är det på riktigt – snart växer centrum som en svamp ur jorden. Om kommunen kan locka byggföretagen. "Vi måste anpassa oss till företagen", säger Kristina Zakrisson.

Foto: Thomas Lövgren

Kiruna2018-04-26 18:52

LKAB har köpt byggnader av Kiruna kommun för 3,74 miljarder kronor i vad som döpts till Gruvstadsparks 2-avtalet. Det mesta av pengarna ligger på kommunens konto och bara väntar på att sättas sprätt på. En del projekt har redan dragit igång, så som nya räddningstjänsten (140 miljoner kronor) och mark- och infrastrukturarbeten där man investerat 260 miljoner hittills. I år startar byggandet på Gamla Skjutbanan (127 miljoner kronor), kvarter 5 med bland annat Folkets hus och bibliotek (360 miljoner kronor) och kvarter 1 där 62 lägenheter ska byggas av Nåiden (343 miljoner kronor).

– Totalt kommer det att röra sig om en investering på mellan 3-4 miljarder kronor, exakta summan kan vi inte säga förrän alla anbud har kommit in, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson.

Under torsdagen kallade kommunen till pressträff där man presenterade mer ingående de projekt som påbörjats och som kommer att påbörjas. Förutom redan nämnda projekt kommer man nästa år att börja bygga simhallen och 2020 inleds arbetet med Kunskapsstaden som ska inrymma bland annat en ny gymnasieskola och ny idrottshall.

Men det presenterades inga egentliga nyheter på torsdagen, utom de 58 lägenheterna på Tallplan (se separat artikel).

Vad är egentligen nytt idag?

– Det som är nytt är helheten. Vi tar många stora beslut i kommunen och det blir inte alltid lätt att se hela bilden. Men nu har vi klart med så gott som alla stora byggnader som ska ersättas med pengar som vi fått av LKAB, säger Kristina Zakrisson.

Men hon framhåller också att kommunen ser möjligheter att växla upp på vissa områden och ersätta mer än den befintliga funktionen.

– I till exempel simhallen blir det fler tillgängliga bassänger för funktionshindrade och mer nyheter för barnfamiljer, säger Zakrisson.

Man har från kommunen försökt att göra de nya byggnaderna så yteffektiva som möjligt och många har flera funktioner som räddningstjänsten som också ska inrymma garage för skoltransporterna.

– Förutom det ska byggnaderna uppföras med högsta miljömedvetande och bli kostnadseffektiva för framtida generationer.

En utmaning för kommunen blir dock att hitta företag som kan och vill bygga.

Hur ska ni göra det?

–Vi måste lyssna på företagen, exempelvis kan vi skriva avtal på flera projekt och låta dem etablera sig över tio år istället för två år, säger Kristina Zakrisson.

Fungerar den metoden?

– Med de samtal som vi nu har, känns det som att vi har kunnat prata ihop oss och anpassa så att det funkar för de som ska bygga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om