Kommunens aktieköp i näringslivsbolag försenat

Vad är det Progressum ska använda pengarna från kommunen till? Med den frågan skickades förslaget om ett aktieköp i bolaget tillbaka till kommunstyrelsen - som ännu en gång har beslutat att skicka det till fullmäktige.

NYTT FÖRSÖK. Kommunens aktieköp i Progressum skickades tillbaka till kommunstyrelsen för ny beredning. Anledningen? Att det var oklart vad pengarna egentligen ska användas till.

NYTT FÖRSÖK. Kommunens aktieköp i Progressum skickades tillbaka till kommunstyrelsen för ny beredning. Anledningen? Att det var oklart vad pengarna egentligen ska användas till.

Foto: Pontus Lundahl/TT/Simon Eliasson

KIRUNA2016-11-14 14:09

För en tid sedan beslöt kommunstyrelsen att öka kommunens ägande i Progressum - Kirunas näringslivsbolag som ägs av företag, organisationer och kommunen. Idén, som kommer från Progressums styrelse, är att bolaget släpper nya aktier värda omkring tre miljoner kronor för kommunen att köpa. Därmed ökar kommunen sitt ägande i bolaget från 6 till 49 procent. Vidare ska Progressum byta namn, få en ny bolagsordning och nya ägardirektiv.

Läs mer: "Kommunen ökar sin andel i näringslivsbolaget"

Men när ärendet behandlades av fullmäktige i slutet av oktober beslöt en minoritet av ledamöterna att skicka tillbaka det till kommunstyrelsen för ny beredning. Anledningen är att det inte tydligt framgick vad pengarna ska användas till. Nu har ärendet behandlats av kommunstyrelsen ännu en gång - som beslöt att det återigen ska läggas fram till fullmäktige.

– Det finns säkert en god tanke med det här. Men även om det inte är en stor summa vill man ju veta vad pengarna ska användas till. Det framkommer inte i beslutsunderlagen och det har inte framkommit i debatterna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, säger Knegarkampanjens Jari Söyrinki, som ifrågasätter aktieköpet.

Kommunchef Peter Niemi berättar att huvudsyftet är att göra bolaget starkare. Det behöver det vara för att på ett meningsfullt sätt kunna bidra i arbetet med att nå fullmäktiges mål för år 2020: Förutsättningar för 1000 nya jobb och 400 heltidsstudenter i Kiruna - ökad tillväxt i kommunen helt enkelt.

– Det nya Progressum kommer säkert att jobba mycket i projektform och när man gör det innebär det att man måste ligga ute med pengar. Då är det viktigt att man har en stark kassa. Det är kanske den främsta anledningen till att man stärker upp aktiekapitalet i bolaget, säger han.

Vad kan det vara för projekt?

– Sådant som är kopplat till 2020-målen; 1000 nya jobb och 400 heltidsstudenter. Det kan vara en rad projekt inom de här områdena. Ett område som jag ser framför mig att det nya Progressum kommer att jobba mycket med är rymdnäringen. Här ser vi en stor potential.

Men det går inte att säga exakt vad pengarna ska användas till eftersom Progressum ska förändras?

– Man ska se det såhär: Att vi går in och stärker ägandet i bolaget är en förutsättning för att kunna jobba vidare. Sedan måste bolaget ha driftspengar för att kunna jobba med projekt och den löpande driften. Men det ska inte kopplas ihop med aktiekapitalet.

Vad är kommunens förväntningar på vad nya Progressum ska kunna åstadkomma?

– Det jobbar vi med just nu. Kommunen tillsammans med Progressum, Kiruna Lappland och Företagarna sitter i en gemensam grupp och tittar på nya Progressum. Vad är nya Progressums roll och uppdrag? Där tittar vi också på hur kommunen och näringslivet på bästa sätt ska jobba för att nå 2020-målen. Det här arbetet pågår just nu är inte riktigt klart ännu, säger Peter Niemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om