– Kiruna är väldigt skotertätt och vi har också flera som varje säsong passerar kommunen med skoter. Det är många som utnyttjar lederna och vi har ett ansvar att se över dem och se till att de sköts ordentligt, säger Anders Burman, chef för Kiruna kommuns fritidsanläggningar.
Det är Tekniska verken som, på uppdrag av Kiruna kommun, har ansökt om pengar från länsstyrelsen för en inventering av de kommunala skoterlederna.
– Det ryms inte i vår egen budget att gå igenom lederna på det sättet som vi skulle behöva göra. Får vi ett godkännande från länsstyrelsen drar vi igång det här under våren någon gång.
Tekniska verken beskriver inventeringen som det första steget i ett större projekt för att rusta upp lederna.
– Det måste vara tydligare för en utomstående att veta var man kan ta vägen, när man kommer till en korsning ska det finnas en hänvisning. På vissa ställen kan man se att kryss har försvunnit, är man hemma i skotervärlden är det enkelt. Men man måste tänka i perspektivet för nybörjare eller för turister.
Inventeringen går delvis ut på att man vill sätta upp GPS-punkter längs lederna för att få en översikt. GPS-inventeringen skulle också underlätta att ta fram underlag för nya kartor över lederna.
– Det känns som att vi måste se de här lederna med egna ögon för att få en uppfattning om hur det ser ut på de här 80 milen. Vi måste se helheten för att få en uppfattning om hur mycket som är riktigt dåligt.
Hur lång tid kommer det att ta att köra igenom lederna?
– Vi har räknat att det tar mellan tio och fjorton dagar för två man. Med hänsyn till väder och vind, och att man inte bara kan köra utan måste dokumentera under resans gång. Det hade passat för oss att börja i mars, då dagarna lite längre. Vi vill få en bra kartbild över hur lederna går.
Det kartunderlag man har idag är alltså bristfälligt?
– Lederna utanför Kirunas centralort har inte förändrats desto mer, det kan vara någon marginell omdragning. Men det kartmaterial som funnits var i pappersform, sedan har det delvis digitaliserat, för att sedan försvinna. Därför är det jättebra om vi kunde få det digitalt en gång för alla, säger Anders Burman.
Enligt Tekniska verkens egna beräkningar skulle projektet totalt kosta 153 892 kronor att genomföra.