Kommunen viker inte efter LKAB:s besked

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C), säger att kommunen i dagsläget inte kommer att lyfta detaljplanen utifrån LKAB:s besked om eventuellt varsel och produktionsminskning.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger, att det är upp till LKAB att skriva under avtalet landshövdingen har tagit fram.

Kommunalrådet Gunnar Selberg (C) säger, att det är upp till LKAB att skriva under avtalet landshövdingen har tagit fram.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-05-07 16:00

Han hänvisar till de pågående diskussionerna där landshövdingen är oberoende part och där ett avtal har tagits fram, men inte undertecknats, vilket vi tidigare har skrivit om. 

– Det här ligger helt på LKAB att förhindra, inte på oss. Vi tycker att vi har gett efter från kommunens sida under våra diskussioner, kommenterar Selberg beskedet. 

Selberg menar att grundfrågan handlar om att LKAB ska garantera att ta kostnaden för stadsomvandlingen och att det leder till utflyttade Kirunabor. Och att det där är en formulering i avtalet som skulle lägga den kostnaden på gruvbolaget parterna inte är överens om. 

– Säljer man hus och hem är risken stor att man lämnar kommunen. LKAB vill vältra över kostnaden på skattebetalarna i Kiruna och det kan jag inte acceptera. 

– Vi hade en överenskommelse som LKAB sa nej till. Nu är det upp till dem att skriva under avtalet och då släpper vi detaljplanen.

I stadsomvandlingen finns konkreta kostnader för kommunen, som inlösen av Stena metall enligt Selberg. 

– Tappar vi i befolkning vältras den kostnaden över på de invånare som är kvar. LKAB tjänar en miljard i månaden i vinst, så jag tycker att det är oerhört märkligt om det hänger på en formulering i avtalet, säger Selberg.  

Att frågan kommer att gå så långt som varsel och minskad produktion ser Selberg inte som någon konkret fara. 

– Jag känner ingen större oro för detta. Skulle det röra sig om varsel hade jag sett coronaviruset var ett större hot. Jag tror inte att LKAB kommer att låta det gå dit. I sådana fall har prestigen gått för långt, säger Gunnar Selberg.  

Stefan Sydberg (M), andre vice kommunalråd, säger att han hade blivit jätteglad om de hade kunnat anta detaljplanen. Men det finns ett men. 

– Det finns inget skäl för oss att sabotera i onödan och vi skulle gärna ta i 2:4 så fort som möjligt men måste känna en trygghet i att kommunen går skadefria i detta. Men det handlar om övergripande principer som inte är kopplad till detaljplanen i sig. 

Är det då något problem med att lyfta den för politiskt?

– Det beror på hur man ser det. Vi förstår att det inte kan gå hur långt som helst, men det är inte första gången de gör sådana här utspel. Vi måste utgå ifrån att det stämmer. Att godkänna planen är ett av alternativen som ligger på bordet, säger Sydberg. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!