Kommunen slår ifrån sig fackets kritik

Personal får inte skyddsutrustning i preventivt syfte enligt socialchefen Håkan Dahlqvist. Han menar att rutinerna är tydliga och tillräckliga om de följs.

Socialchefen Håkan Dahlqvist duckar för hur kommunens har hanterat ett skyddstopp och svarar konsekvent att det finns tydliga riktlinjer.

Socialchefen Håkan Dahlqvist duckar för hur kommunens har hanterat ett skyddstopp och svarar konsekvent att det finns tydliga riktlinjer.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-04-09 10:19

Vi har tidigare skrivit om att ett skyddssstopp utfärdats på en arbetsplats i hemmet hos en brukare då personal inte fick tillgång till skyddsutrustning. Något socialchefen menade var felaktigt. Detta ifrågasätter Ingela Olsson, ombudsman på Kommunal i Norrbotten, och menar att man inte har lyssnat på personalen.   

Brukaren flyttades efter skyddsstoppen till ett korttidsboende och där konstaterats sjuk i covid-19. 

–  Utifrån den information jag har fått så har två av personalen som jobbat hos samma brukare blivit sjuka. En av dessa tillhör en riskggrupp och det är direkt olämpligt, säger Olsson. 

Vid tidpunkten där skyddsstoppet infördes fanns en anhörig i brukarens närhet under insatsen som visade sjukdomssymptom. Därför kunde regeln om två meters avstånd inte följas, enligt Olsson.

– Man kan inte heller sätta upp riktlinjer om hur någon  anhörig ska göra i sitt eget hem, säger Olsson. 

Socialchefen Håkan Dahlqvist säger att det finns tydliga rutiner som ska följas, men att personalen inte får skyddsutrustning i preventivt syfte då det finns en begränsad mängd av skydden. 

– Då avser vi brukarna, inte omvärlden. Vilken typ av utrustning personalen ska ha bedöms av en sjuksköterska, säger Dahlqvist. 

Detta innebär att personal inte har rätt till skyddsutrustning i det fall en anhörig visar sjukdomssymptom. Socialchefen menar även att det går att sätta riktlinjer även vid vård i hemmet.

– Rutinen är att personalen ska be den anhöriga att lämna närområdet. Görs inte detta ska man ta kontakt med sin chef som får hantera frågan därefter, säger Dahlqvist.

– Men sköterskan får inte bedöma personer som inte är en del av vår organisation, säger Björnström.

Huvudfrågan kring att personalen inte får någon skyddsutrustning svarar Håkan Dahlqvist återigen enbart att det finns tydliga regler som ska följas. 

Agneta Björnström (C), ordförande i socialnämnden, säger så här om situationen med skyddsstoppet:

– Deras upplevelse kan ju vara att de har blivit bemötta på fel sätt. Men det är ju inte en organisatorisk fråga utan en sakfråga då, säger Björnström. 

Om personal har blivit smittade hos en brukare är svårt att uttala sig om, enligt Björnström eftersom smittan är spridd i hela samhället. 

– Men tillhör man en riskgrupp borde man ta en diskussion om man överhuvudtaget ska vara på jobbet eller inte, säger Björnström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!