Det var i samband med stambytet på området i närheten av Jägarskolan som frågan om trädets vara eller icke vara kom på tal.
Lovade försöka
- De ska dra in nytt vatten och avlopp till alla hus efter den här gatan, så även mitt, säger Hans Ylivainio.
För en tid sedan kom så en av grävmaskinisterna till Hans Ylivainio och förklarade att man var tvungen att hugga ned ett av träden.
- Jag föreslog att föreslog att man skulle dra ledningarna vid sidan om så att trädet skulle få stå kvar. Det var en jättegammal och fin rönn som jag absolut ville ha kvar på tomten. De lovade att försöka, säger Hans Ylivainio.
Ledningsrätt
Men nästa morgon var trädet nedhugget.
- Jag förstår inte hur de har resonerat, trädet är från 1961 och har ett rejält rotsystem. Klart det hade överlevt om de grävt vid sidan av, säger Hans Ylivainio.
Enligt Christer Roos, avdelningschef logistik på Tekniska verken och ansvarig för stambytet, har kommunen så kallad ledningsrätt vilket innebär att man får undanröja hinder i samband med arbete på kommunens ledningsnät.
- På just det här området är det väldigt gamla rör, som tyvärr ligger inne på vissa enskilda ägares tomter, säger Christer Roos.
Poängen med arbetet som nu sker är, förutom att modernisera, även att flytta ut ledningarna på kommunal mark för att förenkla framtida underhåll.
Medger fel
Christer Roos menar att Tekniska verken har begått misstag i samband med avverkningen av trädet på Hans Ylivainios tomt.
- Självklart ska vi ha en dialog med tomtägarna, och i det här fallet har vi brustit i kommunikationen, säger Christer Roos och fortsätter:
- Vad vi måste göra nu är att ta upp en ny diskussion med tomtägaren och ordna med någon sorts kompensation. Kanske kan vi plantera ett nytt träd eller något liknande, säger Christer Roos.