– Det är såklart en för lång tid, säger Gunnar Bergman (V), ordförande i socialnämnden.
Det är Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, som reagerat på att personen fått vänta så länge på ett anpassat boende. IVO tycker att förvaltningsrätten ska utdöma maximal sanktionsavgift.
– Vi vet inte exakt hur de räknar, så det kan till och med komma att bli mer än en miljon kronor, säger Gunnar Bergman.
Tiden mellan boendebeslut och inflytt ska inte vara längre än tre månader, men IVO kan ha överseende i vissa fall och acceptera en väntetid uppemot ett halvår, enligt Irene Sikku, avdelningschef vid socialförvaltningen.
Kommunen har tidigare tvingats betala sanktionsavgifter efter långa väntetider mellan boendebeslut och inflytt.
– Det handlar om ungefär 1,7 miljoner kronor totalt. Vi har fått en sanktionsavgift förra året och två det här året, säger hon.
Att personerna som behöver LSS-boende kan ha så individuella behov av anpassning innebär en utmaning. En ny gruppbostad öppnade i april i år och enligt Irene Sikku finns förslag om att bygga en till, men inga beslut är ännu fattade. När förvaltningsrättens beslut kommer är oklart, men Irene Sikku gissar att det kommer någon gång under hösten.
Kommer socialnämnden överklaga förvaltningsrättens beslut om de belägger kommunen med en sanktionsavgift?
– Jag vågar inte svära på vad hela nämnden kommer att säga, men jag tror inte att vi kommer att göra det. Det är för att jag håller med om regelverket. Jag tycker det är rimligt att kommunerna ska betala när de misslyckats, även vi när vi gjort det, säger Gunnar Bergman.