Kommunen bekymrad över telefonstrul

Att strömavbrott ofta slår ut telefonin i den östra kommundelen oroar kommunen. Men Post- och telestyrelsen menar att det största ansvaret vilar på operatörerna och till och med på kommunen själv.

GLESBYGDEN DRABBAD. Att telefonin ofta slås ut i samband med strömavbrott i den östra kommundelen oroar kommunen. Men Post- och telestyrelsen menar att det största ansvaret vilar på operatörerna.

GLESBYGDEN DRABBAD. Att telefonin ofta slås ut i samband med strömavbrott i den östra kommundelen oroar kommunen. Men Post- och telestyrelsen menar att det största ansvaret vilar på operatörerna.

Foto: Simon Eliasson

KIRUNA2016-03-04 06:30

Kommunen vill att strömförsörjningen till telefonin för dem som bor i kommunens östra del säkerställs. Att telefonin emellanåt slås ut i samband med strömavbrott påverkar de som bor och arbetar där negativt.

"Att i dagens Sverige behöva inrätta sin vardag och sitt företagande utifrån förutsättningen att det inte går att lita på telefonin tar oss många sekler bakåt i tiden och är tyvärr en realitet för boende i vår östra kommundel", enligt en skrivelse från kommunen till flera telefonoperatörer, Vattenfall och Post- och telestyrelsen (PTS).

Kommunen skriver vidare att det vid akutsituationer är särskilt viktigt att kunna larma polis och räddningstjänst: "I värsta fall innebär det en fara för liv".

Därför menar kommunen att åtgärder som säkerställer telefonin är viktiga att sätta in redan nu, i väntan på att markförlagd strömförsörjning etableras.

PTS är tillsynsmyndighet och svarar kommunen att myndigheten har förståelse för problemen men skriver också att det i huvudsak är operatörerna som ska uppfylla rimliga krav på driftsäkerhet.

Myndigheten har nyligen skärpt vissa krav som ska leda till en tryggare elförsörjning, men skriver vidare att avbrott i telefonin kommer att inträffa även i framtiden.

Förenklat innebär kraven från PTS också att reservkraften vid strömavbrott ska vara högre i områden där fler bor.

Vad gäller nödsamtal har operatörerna, enligt PTS, skyldighet att informera SOS Alarm vid störningar som kan påverka möjligheterna att ringa nödsamtal. Sedan ska SOS Alarm informera berörda räddningsorgan om läget.

Men myndigheten skriver också:

"Det yttersta ansvaret för att planera för och hantera en situation där de ordinarie kommunikationsvägarna för alarmering inte fungerar vilar på kommunen själv, vilket framgår av lagen om skydd mot olyckor".

PTS håller fram att kommunen kan tillhandahålla särskilda trygghetspunkter där alternativa kommunikationsmöjligheter finns tillgängliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om