Kommunen anmäls till DO för att åldring inte får samisk mat

Dottern till en samisktalande kvinna på ett äldreboende har anmält Kiruna kommun till Diskrimineringsombudsmannen, DO.Hon anser att mamma har rätt till samisktalande personal, samisk mat och tillgång till nyheter på samiska.

KIRUNA2009-04-20 06:00
Kiruna kommun är förvaltningsområde för minoritetsspråken samiska, miänkieli och finska. Det innebär att kommunen är skyldig att ge viss samhällsservice på de nämnda språken.
Hur långt skyldigheterna sträcker sig blir något som Diskrimineringsombudsmannen, DO, får utreda i fall man väljer att behandla anmälan.
Enligt anmälan tog det ett halvår innan det kom en samisktalande vårdare till avdelningen där mamman hade flyttat in. Vårdaren arbetar dock bara mellan sju och fyra på vardagar och när hon inte är där vantrivs mamman.
Samiskt äldreboende?
"När vårdaren är frånvarande visar vår mor att hon inte trivs där, genom att hon tar på sig ytterkläder, pratar mindre och är psykiskt nere." skriver dottern i anmälan.
Mamman, som är van vid samisk mat som renkött och insjöfisk, får bara renskav någon gång om året, och då serverat på svenskt vis. Vidare anser dottern att den icke-samiska personalen inte hjälper mamman att knäppa på radio och tv:n när det är samiska program och nyheter.
Samisktalande vårdgivare
Dottern föreslår att Kiruna kommun borde inrätta ett äldreboende enbart för samisktalande med vårdgivare som talar samiska.
En medborgarmotion som behandlas i kommunen just nu vill också förbättra förutsättningarna för bland annat äldre som talar minoritetsspråken.
Svårt att rekrytera
Motionen föreslår dock att meänkielitalande och samisktalande borde få den tillgång de önskar till personal som talar deras modersmål på sina ordinarie boenden.
Socialförvaltningen har svarat att förslaget skulle vara svårt att genomföra, inte minst ur ett arbetsrättslig perspektiv. Men arbetet med med att öka servicen och tillgängligheten på minoritetsspråken inom äldreomsorgen har pågått sedan 2006.
"I dagsläget finns på alla äldreboenden och hemtjänstdistrikt personal som behärskar meänkieli och finska. Kunskaperna i samiska är inte lika utbredda.."
Ett problem i sammanhanget är att kunskaper i minoritetsspråk generellt är lägre bland bland den yngre personalen och att blir det allt svårare att rekrytera medarbetare som talar samiska, meänkieli eller finska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!