Taaveniku ovetande – reagerar starkt på höga hyror

Hyror på drygt 7 000 kronor i månaden för studentettor kommer som en överraskning för kommunalrådet Mats Taaveniku (S). "Oseriöst att lägga dubbelt på Kirunahyrorna", säger han när han hör om priset per kvadratmeter.

Mats Taaveniku framför en av ingångarna till lägenhetshusen på Föreningsgatan där det nu finns 35 studentlägenheter genom ett avtal mellan Kiruna kommun och LKAB.

Mats Taaveniku framför en av ingångarna till lägenhetshusen på Föreningsgatan där det nu finns 35 studentlägenheter genom ett avtal mellan Kiruna kommun och LKAB.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2023-10-04 05:00

Sommaren 2022, vände sig blivande masterstudenten Tom Causer till Kiruna kommun med en vädjan om hjälp. Han skrev ett mejl om hur höga hyror studenter i Kiruna betalar jämfört med studenter på andra orter som har samma hyresvärd.

Han inleder mailet: "Dear Kiruna kommun...." 

Sedan beskriver Causer hur mer än 15 studenter som ska börja studera vid ett rymdprogram en månad senare, ännu inte kunnat få en bostad. Han söker förtvivlat gehör för situationen som studenterna befinner sig i.

– Jag ville få kontakt för jag kände att det enda som vi erbjöds i det läget var K2A:s studentlägenheter. De är inte seriösa. Jag ville visa hur man höjt hyrorna under året med närmare 30 procent. Jag trodde att kommunen skulle vara intresserade av att veta det. Men jag fick aldrig något svar från någon. För mig är det konstigt, säger han.

Tom Causer försökte flagga situationen för kommunen förra sommaren.

I somras skrevs ett avtal med LKAB om att få nyttja ett 50-tal rivningslägenheter i gamla centrum. I de lägenheterna finns nu 35 studentbostäder.

– Nu hoppas vi att de här lägenheterna kan bidra till att situationen underlättas. För vi får nyttja dem fram till 2030 i bästa fall vilket gör att vi hinner få upp ett annat bostadsbestånd fram till 2028-2030, säger Mats Taaveniku.  

Samtidigt satsar Kiruna kommun på att etablera ett universitetscampus i Kiruna, Campus 400. Något som man har långt framskridna planer på och har inlett samtal kring med Lunds universitetet och Chalmers tekniska högskola.

– Vi jobbar med att få till ett Campus 400 till 2026. Vi har kontakt med LKAB som ser positivt på det här och rymdindustrin är jättepositiva. Lunds universitet och Chalmers ser välvilligt på det här tack vare att vi kommer att knyta ihop Malmfältens energicentrumn med Campusområdet. Energicentrum ska fokusera på forskning och utbildning kring energi.

Men det geografiskt närmaste universitetet, LTU, som sedan länge är etablerade i Kiruna är tveksamma, enligt Taaveniku.

– LTU har varit skeptiska på grund av utmaningen med studentboenden. Jag har haft samtal med LTU för några veckor sedan och problemet med studentboenden bekräftades. Ska vi lyckas med Campus 400 måste studentbostäder och campus matcha ihop. Vi måste hitta en lösning, för det kommer inte att räcka.

I samband med planerna på Campus 400 har man fört diskussioner med bostadsbolaget K2A som funnits i Kiruna under flera år och som är inriktade på studentbostäder, men som studenterna undviker att hyra av på grund av hyresnivåerna.

Mats Taaveniku har varit omedveten om de hyror som K2A tar ut för de 21,3 kvadratmeter stora studentlägenheter. 7 080 kronor i månaden betalar studenterna för en etta. I Kiruna är det dyrt att bo som student jämfört med andra studieorter där företaget är etablerat.

– Det är oseriöst. Vad är det som gör hyrorna här så höga? Kvadratmeterkostnaderna är mer än dubbelt så höga i Kiruna jämfört med Luleå. Så får det inte vara. Desto bättre känns det nu att vi fått till den här lösningen med LKAB när jag nu får reda på hyresskillnaden.

Vad kommer att ske?

– Det känns inte bra. Vi måste få deras förklaring. Jag tror att jag kommer att ha problem med att köpa förklaringen, oavsett hur den ser ut. För det här innebär att de sätter krokben för sig själv och inte minst för Kiruna kommun. Det är klart att man väljer en kommunal bostadslösning om det skiljer 30 procent eller mer i hyra och i minst lika bra skick. Det slår tillbaka mot de själva. Risken är ju att de tappar studenterna.

Fler lägenheter för studenter måste lösas.

– Frågan är om vi inte ska fortsätta titta på hur vi kan utveckla fler studentboenden i kommunal regi. När vi närmar oss Campus 400 måste vi bygga fler och utifrån det som kommit fram nu så är frågan om K2A är rätt aktör för fler studentboenden. Då kanske vi måste hitta lösningar med fler aktörer.

Men så var det mejlet från Tom Causer. Masterstudenten som ville uppmärksamma Kiruna kommun på hyresläget redan för ett år sedan. Han avslutade mejlet:

"Jag ser fram emot att höra något ifrån er eftersom K2A skapar mycket stress för många av oss, något som vi inte kommer att glömma i första taget."

– Skickade han det redan förra sommaren och inte fått svar? Jag tar det här vidare. Han kommer att få svar nu, säger Mats Taaveniku.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!