– Å ena sidan håller jag med LKAB. Beslutet är inte proportionellt, ställt till dimensionen på gruvbrytningen i Kiruna, som är enorm. Det borde ha gått att hålla kompletterande samråd. Samtidigt plingar det en klocka hos mig. Det här kan vara ett uttryck för att LKAB tagit saker och ting för givna. Man är inte inne på ett industriområde den här gången utan man är i en stad där människor lever och bor. Det bör man hantera med stor respekt för enskilda individer och mindre företag, säger Selberg.
Mark- och miljödomstolen har riktat in sin kritik mot att annonseringen inför ett samrådsmöte i juni 2017 var bristfällig.
Socialdemokraternas gruppledare i Kiruna Mats Taaveniku anser att domstolen agerar fyrkantigt.
– Det borde gått att lösa på ett bättre sätt. LKAB har jobbat med det här i sju år och så ska det falla på brister i samråd. Det är en bristande kommunikation mellan sökande och myndigheter, säger Taaveniku.
Riksdagsledamoten Linda Modig (C) har gjort sig känd som en kritiker av myndigheternas tillståndsprocesser gentemot gruvverksamhet. I ett mejl skriver Modig:
"Ännu en pågående gruvverksamhets framtid hotas nu. Har nyss tagit del av MMD:s besked att LKAB:s ansökan om nytt tillstånd enligt praxis om samlad prövning avvisas. Det verkar ofattbart att LKAB skulle ha snubblat på en formaliabrist när de genomförde samrådet våren 2017. (...) Jag saknar ord för att förmedla den frustration och oro jag känner över den uppkomna situationen".