– Det är nu vi verkligen börjar bygga nya centrum, vi är väldigt nöjda med det här avtalet, säger Kristina Zakrisson (s), kommunalråd.
Avtalet gäller Gruvstadspark 2, ett område som är tänkt att bli en buffert mellan staden och gruvan.
Senast 2023 ska hela området vara utrymt och omgjort till industrimark i detaljplanen, och det kommunen och LKAB nu kommit överens om är hur kommunens byggnader, mark och infrastruktur ska ersättas.
Området täcker inte hela området för gruvans deformationsprognos, något som oppositionens Gunnar Selberg (c) menar delar staden.
– De gör precis det jag trodde vi var överens om att vi inte skulle göra. De delar staden på mitten, halva är ju utanför, säger Gunnar Selberg.
Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingen på LKAB, menar dock att man tagit höjd för det i avtalet.
– Områdets storlek har varit en förhandlingsfråga. Men i avtalet finns skrivelser som visar att vi vill hantera hela centrum, säger Stefan Hämäläinen.
Även byggnader utanför Gruvstadspark 2-området, såsom badhuset och Folkets hus, finns med i avtalet och ersätts alltså fullt ut av LKAB.
Principen som gäller är densamma som för det första Gruvstadspark-avtalet från 2011, det vill säga - pengarna ska räcka till nya byggnader med oförändrad storlek, funktionalitet och kvalitet.