Kommunala chefer hyrde ut lägenheter

Anita Juntti, personalchef på Kiruna kommun och Margareta Bergman, chef på miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, fixade entreprenörslägenheter åt sina anställda i Kirunabostäders bestånd genom att själva skriva sig som hyresgäster på lägenheterna.
På så sätt skulle Kiruna kommun stå på kontrakten och lägenheterna skulle i sin tur kunna hyras ut i andra hand till personalen.

Foto:

Kiruna2013-04-27 05:00

- Att kommunen ska mygla förbi sina anställda, det är ju vidrigt. Det passerar ju alla gränser, säger Gunnar Selberg (C).

- Det är väl inget lagbrott men det är inte bra. Jobbigt när kommunen ger lägenheter till sig själv på ett sådant sätt. Till slut får kommunen sin egen bostadsförmedling, säger Mattias Abrahamsson (M).

När Kiruna kommun 2013 anställde en ny personalsekreterare och en ny stadsarkitekt ringde Anita Juntti och Margareta Bergman, chefer till de nya medarbetarna, till Kirunabostäder för att kolla hur de skulle lösa boendesituationen.

- Vi anställde en ny personalsekreterare och jag började kolla runt efter lägenheter och ringde då först till Kirunabostäder och då sa Anneli Vinsa, vd på Kirunabostäder, att det fanns en lösning, säger Anita Juntti.

Hyr entreprenörslägenheterna
Lösningen var lägenheterna på Tallplan 5 och 6 som Kirunabostäder köpte av Kiruna kommun 2011. De är så kallade entreprenörslägenheter, vilket innebär att endast företag får hyra lägenheterna och kontrakt skrivs på sex månader åt gången. Om cheferna skrev sig som hyresgäster på lägenheterna skulle det innebära att Kiruna kommun stod på kontraktet vilket skulle ge dem tillgång till entreprenörslägenheterna. Detta för att Kiruna kommun ses som vilket annat företag som helst. Lägenheterna hyrs i sin tur ut i andra hand åt medarbetarna.

- Ja, Kirunabostäder sa till mig att vi kan lösa det så genom att jag står som hyrestagare och att personalsekreteraren som bor där i stället betalar hyran till kommunen. Lägenheten gick lätt att få, vi resonerade inte om någon kö med Kirunabostäder. Det enda jag fick klart för mig var att det var entreprenörslägenheter och förmodligen därför skulle jag stå på kontraktet, säger Anita Juntti.

Men står det i något anställningsavtal?
- Nej, hyran drar vi på lönen. Men det står inget i anställningsavtalet, säger hon.

Ljög om policy
Hans Utstrand tillträde som ny stadsarkitekt i Kiruna den andra april och flyttade då in i en av entreprenörslägenheterna.

- Jag fick lägenheten genom Margareta Bergman. Jag sa till henne att jag kan ju inte bo på kontoret. Så hon jobbade på det där ett tag och så fick hon den här lägenheten. Sen så gjorde de den ganska fräsch, berättar han.

Men när NSD frågar Margareta Bergman hur det gick till när hon ordnade lägenhet hänvisar hon i stället till en policy som Kiruna kommun här när det gäller förtursrätt på lägenheter för nyckelpersoner som anställs av kommunen.

- Det finns förturskontrakt för nyckelpersoner på renoveringslägenheter och det är ett sådant kontrakt som Hans Utstrand har.

Vilka är nyckelpersoner?
- Det är nyckelpersoner som anställs av Kiruna kommun. Det är stadsarkitekten bland annat som har det. Det är en överenskommelse mellan det kommunala bostadsbolaget och Kiruna kommun.

Men varför står du som hyrestagare om det finns en policy att han ska få förtur?
- Just därför den här situationen. För att media naturligtvis kommer att fundera "har den och den och den personen kontrakt". Det här är någonting som jag står för åt min arbetstagare. Det är jag som garanterar att hyran kommer in och det är också en säkerhet för Kirunabostäder, säger Margareta Bergman.

Var finns den policyn som du hänvisar till?
- Den kan du få tag på.

Men när NSD ber att få ut policyn som säger att nyckelpersoner ska få förturskontrakt på renoveringslägenheter visar det sig att det inte finns någon sådan policy. Det bekräftas också av Anneli Vinsa, vd på Kirunabostäder, och Kristina Zackrisson, kommunalråd.

- Nej, vi har ingen sådan policy, säger Kristina Zackrisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!